Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Šesťmesačné dieťa ochorelo na meningitídu, ďalšie tri majú žltačku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Dieťa leží v nemocnici v Banskej Bystrici a jeho stav je stabilizovaný.

Banská Bystrica 12. januára (TASR) - Epidemiológovia v kraji tento týždeň zaznamenali meningokokovú meningitídu u malého dieťaťa v okrese Brezno a tri prípady žltačky v okrese Rimavská Sobota. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

"Ochorenie na meningitídu, čiže zápal mozgových blán, postihlo šesťmesačné dieťa. Z mozgovomiechového moku sa potvrdila Neisseria meningitidis typu B. Protiepidemické opatrenia v rodine - antibiotiká, pozorovanie osôb, ktoré boli s dieťaťom v priamom kontakte, ako aj na čas obmedzený pohyb medzi ľudí mimo domáceho prostredia, boli zabezpečené. Dieťa leží v nemocnici v Banskej Bystrici a jeho stav je stabilizovaný," uviedla Tolnayová.

Ako priblížila, pôvodcovia meningitíd sú súčasťou ľudskej mikroflóry, najmä dýchacích ciest. U niektorých ľudí nebezpečné baktérie prežívajú aj niekoľko mesiacov bez príznakov a im samotným nespôsobujú žiadne ochorenia. Majú totiž imunitný systém, ktorý si s nimi vie poradiť. Môžu však nakaziť citlivých jedincov, u ktorých potom prepukne ochorenie. Infekcia sa šíri vzduchom, priamym kontaktom a slinami. Percento nosičov stúpa v uzavretých priestoroch, školách i pri spoločenských a rodinných oslavách. Šírenie nákazy "uľahčuje" aj cestovanie ľudí. Najohrozenejšie bývajú najmä deti do štyroch-piatich rokov. Po tomto období sa imunitný systém stáva odolnejší.

RÚVZ Rimavská Sobota nahlásil v tomto týždni tri ochorenia na žltačku typu A. "Ide o šesťročné dievča a 12-ročného chlapca. Ochoreli v rodine, kde sa žltačka vyskytla už medzi sviatkami," dodala Tolnayová s tým, že druhé šesťročné dieťa epidemiológovia diagnostikovali ako sporadický prípad. Malí pacienti pochádzajú z rodín s nízkym hygienickým štandardom a ležia v lučeneckej nemocnici.