Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Bratislave avizujú nižšiu volebnú účasť ako v prvom kole

Na snímke žena upravuje volebný lístok za plentou vo volebnej miestnosti. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Predseda volebnej komisie BSK Ján Keselý sa nazdáva, že dnešnú účasť voličov ovplyvnil aj nezáujem jedného z kandidátov.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Odovzdať svoj hlas jednému z dvoch kandidátov na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) môžu voliči už len niekoľko desiatok minút. Hoci v Bratislave stále niektorí do volebných miestností mieria, hlavné mesto avizuje nízku volebnú účasť. Tomu zodpovedá aj pokojný priebeh volieb počas celého dňa, krajská komisia musela riešiť len jeden podnet na ovplyvňovanie voličov.

"Priebeh volieb je stále pokojný, nemáme už žiadne hlásenia ani žiadne sťažnosti," potvrdil TASR predseda volebnej komisie BSK Ján Keselý. Všetci šiesti členovia krajskej volebnej komisie by sa podľa jeho slov mali o 22.00 h vrátiť z jednotlivých kontrol v okrskoch. "Po zatvorení volebných miestností budeme potom už len čakať, že nám obvodné volebné komisie donesú jednotlivé výsledky. Tešíme sa už teda na záver," dodal.

Ráno museli v niektorých mestských častiach nahrádzať členov okrskových volebných komisií, v Novom Meste ôsmich, v Dúbravke štyroch, ktorí neprišli bez ospravedlnenia. Krajská komisia sa dnes zaoberala zase problémom, keď za jednou z hlasovacích plent v bratislavskej Vrakuni nebolo na vzorovom hlasovacom lístku uvedené, že sa krúžkuje "jeden kandidát", ale "prvý kandidát". Návod pre voličov vymenili a následné kontroly v ostatných okrskových komisiách už podľa Keselého nezistili žiadny ďalší problém.

Mnohé mestské časti dnes TASR potvrdili, že účasť voličov na druhom kole volieb je nižšia oproti voľbám, ktoré sa konali 9. novembra. Podľa predsedu krajskej volebnej komisie je to aj preto, že kampaň jedného z kandidátov sa upokojila a voliči tak stratili záujem ísť voliť. "A tí opační voliči si zase povedali, že druhý z kandidátov to už má aj tak vyhraté a nie je potrebné už k urne ísť," myslí si Keselý.

V Starom Meste dnes prišiel odovzdať svoj hlas aj bezdomovec, v Rusovciach sa zase voliči sťažovali, že voľby by mali byť jednokolové. V Záhorskej Bystrici dnes prišiel volič odovzdať svoj hlas len preto, aby nevyhral ten druhý, ktorého nemá rád. Najviac okrskových volebných komisií mali k dispozícii Petržalčania, 102, po jednej mali zase malé mestské časti Devín, Jarovce či Čunovo. Starosta Jaroviec Pavel Škodler pripustil, že ak by mali okrsky dva, ako podľa zákona majú mať, členovia komisie by nemali čo robiť.

Volebné miestnosti sa zatvárajú o 22.00 h. Priebežne bude výsledky zverejňovať Štatistický úrad (ŠÚ) SR na dvoch webstránkach - www.volbysr.sk a www.statistics.sk.

Nízka účasť v Bratislave je vraj aj pre nezáujem jedného z kandidátov


Do druhého kola volieb do vyšších územných celkov (VÚC) prichádza odovzdávať svoj hlas ešte menej voličov, ako tomu bolo v prvom kole, kedy bola účasť približne 20-percentná. Predseda volebnej komisie Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Ján Keselý sa nazdáva, že dnešnú účasť voličov ovplyvnil aj nezáujem jedného z kandidátov o vedenie volebnej kampane počas uplynulých dvoch týždňov. "Akoby sa jeden z kandidátov prestal o post zaujímať, kampaň sa upokojila a prestala tak byť pre voličov zaujímavá," uviedol pre TASR.

Keselý porovnáva, že počas predchádzajúcich regionálnych volieb v roku 2009 sa stala opačná situácia a do druhého kola prišlo voliť viac ľudí ako do toho prvého. "Preto, ak to porovnávam s dnešným stavom, myslím si, že nízka účasť bola ovplyvnená aj kampaňou. Voliči, ktorí chceli dať hlas jednému z kandidátov, si vzhľadom na jeho nezáujem asi povedali, že to nemá zmysel. A tí opační voliči si zase povedali, že druhý z kandidátov to už má aj tak vyhraté a nie je potrebné už k urne ísť," myslí si Keselý.

Na snímke prenosná volebná urna vo volebnej miestnosti pred 2. kolom volieb predsedov samosprávnych krajov.
Foto: TASR/František Iván
Počas celého dňa voľby do VÚC prebiehajú pokojne, jediný podnet pre podozrenie z ich ovplyvňovania zaznamenala krajská volebná komisia len v bratislavskej Vrakuni. Za jednou z hlasovacích plent nebolo na vzorovom hlasovacom lístku uvedené, že sa krúžkuje "jeden kandidát", ale že sa krúžkuje "prvý kandidát". Za číslicou bola teda bodka. Po upozornení tento návod pre voličov podľa Keselého hneď nahradili iným.

Komisia potom nariadila všetkým 18 obvodným volebným komisiám, aby vykonali na všetkých okrskoch kontrolu. "Robili to buď osobne, alebo aj telefonicky. Dá sa to aj po telefóne, lebo okrsok nie je 'jednofarebný' a vždy sú v ňom zastúpení rôzni ľudia. Kontrola dopadla dobre, nikde sa už nič nenašlo," potvrdil Keselý.

Či šlo vo Vrakuni o náhodnú alebo zámernú chybu, je podľa predsedu volebnej komisie BSK ťažké povedať. Pripustil, že možno tiež niekomu chýbali v tomto smere aj vedomosti.