Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Bratislavský kraj i Nové Mesto budú mať nových poslancov

Ilustračná snímka. Foto: TASR / Martin Baumann

Dôvodom je zánik poslaneckého mandátu poslanca Petra Ágostona jeho právoplatným zákonným odsúdením ešte v júli minulého roka.

Bratislava 28. mája (TASR) – Bratislavský samosprávny kraj (BSK) a bratislavské Nové Mesto budú mať nových poslancov. Dôvodom je zánik poslaneckého mandátu poslanca Petra Ágostona jeho právoplatným zákonným odsúdením ešte v júli minulého roka. Krajský a miestny úrad sa pritom o tom dozvedeli len prednedávnom, a to až po medializovaní informácie.

"Pánovi Ágostonovi zanikol mandát ku dňu právoplatného odsúdenia za úmyselný trestný čin," uviedla pre TASR tlačová tajomníčka BSK Veronika Beňadiková. V súlade so zákonom preto predseda kraja Pavol Frešo odovzdal uplynulý pondelok (22.5.) osvedčenie o nástupe náhradníka, ktorým je Vladimír Mikuš. Tomu sa však začne mandát až po zložení sľubu, a to na najbližšom rokovaní krajského zastupiteľstva. "Otázka vrátenia odmien je momentálne predmetom vypracúvanej právnej analýzy," odpovedala Beňadiková na otázku, či bude kraj od bývalého poslanca žiadať vrátenie neoprávnených odmien.

Rovnako by mal sľub na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva zložiť aj nový poslanec v Novom Meste. Tu sa náhradníkom na uvoľnený mandát stal Róbert Lamprecht. "Náhradník zloží sľub 13. júna," povedal pre TASR Ján Borčin z novomestského miestneho úradu. Či a akou formou bude miestny úrad od bývalého poslanca vymáhať vyplatené odmeny, je podľa neho v štádiu právneho posudzovania.

Okresný súd Bratislava III uznal obžalovaného Petra Ágostona vinným z prečinu nevyplatenia mzdy a odstupného podľa Trestného zákona, a to rozsudkom z 12. júla 2016. Zároveň mu uložil peňažný trest v sume 1500 eur. Pre prípad, že by výkon peňažného trestu mohol byť úmyselne zmarený, súd mu uložil náhradný trest odňatia slobody v trvaní jedného roka. Rozsudok sa stal právoplatný a vykonateľný 14. júla 2016.

Bývalý poslanec tvrdenia, že by zastával poslanecké mandáty v oboch zastupiteľstvách protizákonne, dôrazne odmietal. Argumentoval registrom trestov bez záznamu, ktorý považuje za smerodajný, a mrzí ho, že čistý trestný register nie je smerodajný aj pre ostatných. Právnici však s takýmto výkladom nesúhlasia. Podľa nich príslušný paragraf ustanovenia zákona o obecnom zriadení treba vykladať tak, že mandát poslanca zaniká právoplatným odsúdením za úmyselný trestný čin bez ohľadu na to, aký trest bol v odsudzujúcom rozsudku uložený. To, že register trestov je čistý, môže byť spôsobené tým, že dostal len peňažný trest, ktorý vykonal.