Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Nová herňa spríjemní deťom náročné dni na onkológii v Bratislave

Na snímke minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker (tretí zľava) počas otvorenia novej multifunkčnej herne pre pacientov Kliniky detskej hematológie a onkológie 15. februára 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Na Slovensku je ročne diagnostikovaných zhruba 180 detí na onkologické ochorenia.

Bratislava 15. februára (TASR) – Na Klinike detskej hematológie a onkológie v bratislavskom Národnom ústave detských chorôb pribudla nová multifunkčná herňa pre pacientov, ktorú otvorili vo štvrtok. Čas tu budú môcť tráviť deti, ktoré sa liečia na rakovinu.

"Po projekte Dennej kliniky, ktorá s pozitívnym ohlasom funguje od mája minulého roka, je táto herňa ďalším spoločným úspechom a krokom k zlepšovaniu prostredia pre našich pacientov a rodičov," povedala prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie Alexandra Kolenová. Miestnosť je súčasťou lôžkovej časti kliniky a využiteľná bude pre rôzne aktivity, najmä art-terapiu, muzikoterapiu, ale tiež fyzioterapiu.

Podľa riaditeľky neziskovej organizácie Deťom s rakovinou Kataríny Kősegiovej sa vytvorilo aj viac priestoru na sedenie. Deti tu môžu pozerať spoločne filmy či hrať spoločenské hry. Na vynovenie miestnosti sa použilo 67.000 eur, z toho najvyššiu čiastku, a to viac ako 47.000 eur poskytla nezisková organizácia Deťom s rakovinou z vlastných zdrojov.

Na Slovensku je ročne diagnostikovaných zhruba 180 detí na onkologické ochorenia. Podľa Kolenovej detské onkologické ochorenia sú po infekčných ochoreniach najčastejšími, na ktoré detskí pacienti zomierajú. "Slovensko poskytuje detským pacientom s onkologickými ochoreniami liečbu a prístup k najnovším medicínskym poznatkom, či už v oblasti diagnostiky alebo v oblasti liečby," povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD). Zároveň zaprial, aby percento úspešnosti vyliečenia detí bolo vyššie ako je tomu v súčasnosti. Doplnil, že na Slovensku sa vylieči zhruba 80 percent chorých detí.

Tento rok chce nezisková organizácia spolu s Klinikou detskej hematológie a onkológie a Národným ústavom detských chorôb začať aj rozsiahlu rekonštrukciu lôžkovej časti, tzv. oddelenia malých detí. Novú herňu otvorili symbolicky 15. februára počas medzinárodné dňa venovaného deťom s rakovinou.