Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Bratislavské Nové Mesto podporilo tento rok takmer 500 novorodencov

Ilustračná snímka Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V mestskej časti sa nachádza aj vyhľadávaná pôrodnica na Kramároch. Najčastejšie v nej zaevidovali mená Adam, Ema alebo Emma.

Bratislava 25. decembra (TASR) – Bratislavské Nové Mesto uľahčilo tento rok vstup do života 452 najmenším obyvateľom. Novorodencov a ich rodičov podporilo sumou 200 eur.

"Som rád, že sa nám túto tradíciu darí udržiavať už sedemnásty rok. Narodenie bábätka so sebou prináša aj zvýšené náklady pre mladé rodiny, snažíme sa im to preto takouto formou aspoň na začiatku uľahčiť," skonštatoval novomestský starosta Rudolf Kusý. Doplnil, že v takejto finančnej pomoci bude samospráva pokračovať aj v budúcom roku.

Prevahu mali v končiacom sa roku 2018 opäť chlapci. Tých sa narodilo 252, dievčat bolo 200. V prípade chlapčenských mien rodičia najčastejšie vybrali mená Michal, Filip a Jakub. Pri menách dievčat prevládali najmä mená Laura, Natália a Lujza.

V Novom Meste sa však pravidelne rodí aj množstvo detí, ktorých rodičia nemajú trvalý pobyt v mestskej časti. Na jeho území sa totiž nachádza pôrodnica na Kramároch, ktorá je vyhľadávaná mamičkami z celej Bratislavy i širšieho okolia. "Čo sa týka všetkých bábätiek narodených na Kramároch, novomestská matrika v roku 2018 najčastejšie zapísala mená Adam a Ema alebo Emma," poznamenal hovorca Nového Mesta Marek Tettinger. Vyskytlo sa tiež viacero nezvyčajných mien, hlavne u cudzincov, napríklad Tristan, Peregrin, Dante, Sherita či Aurora.

K 15. decembru 2018 sa na Kramároch (prípadne v domácom prostredí v rámci Nového Mesta) narodilo celkovo 1999 detí, z toho 1059 chlapcov a 940 dievčat.