Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Novými vicestarostkami v Petržalke sú L. Ovečková a J. Hrehorová

Petržalka, ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V gescii ako zástupkyne petržalského starostu budú mať školstvo, sociálne veci, životné prostredie, šport a kultúru.

Bratislava 11. decembra (TASR) – Bratislavská Petržalka má pre aktuálne štvorročné volebné obdobie nové vicestarostky. Stali sa nimi miestne poslankyne Lýdia Ovečková (SaS, Nova, KDH, OKS a Sme rodina) a Jana Hrehorová (nezávislá), ktoré zároveň sedia aj v krajskom zastupiteľstve. V gescii ako zástupkyne petržalského starostu budú mať školstvo, sociálne veci, životné prostredie, šport a kultúru.

"Mojimi prioritami sú najmä otvorený úrad, sociálna oblasť, oblasť školstva a životného prostredia," priblížila prvá vicestarostka Ovečková. Popri tom chce pokračovať vo doterajšej práci, riešiť podnety obyvateľov a podporovať aktívne komunity. Ovečková bola za petržalskú miestnu poslankyňu zvolená druhýkrát, je tiež poslankyňou Bratislavského samosprávneho kraja (BKS). Figuruje aj ako podpredsedníčka občianskeho združenia Petržalské ihriská.

"Moje priority sú školstvo, inklúzia detí so špeciálnymi potrebami, otvorený úrad a aktívne zapájanie obyvateľov," priblížila druhá vicestarostka Hrehorová. Zamerať sa chce tiež na spoluprácu petržalských komunít, občianskych združení s rozpočtovými organizáciami a na obnovu Sadu Janka Kráľa. Jej najväčšou poslaneckou prioritou je inkluzívne verejné ihrisko, teda bezbariérové ihrisko pre deti so špeciálnymi potrebami pri dennom centre Baobab, pre ktoré vypracovala projekt. Hrehorová je miestnou poslankyňou druhé volebné obdobie, je tiež poslankyňou BSK. V minulosti pôsobila napríklad aj ako štatutárna zástupkyňa OZ Materské centrum Budatko či ako členka dozornej rady Únie materských centier.

Novým šéfom petržalskej samosprávy je Ján Hrčka (SaS, Nova, KDH, OKS a Sme rodina), ktorý sa oficiálne ujal funkcie vo štvrtok (6.12.). Miestne zastupiteľstvo tvorí 35 poslancov, z toho 22 mužov a 13 žien. Poslanecký zbor tvoria prevažne poslanci politických strán a zoskupení. Tí majú 28 mandátov, zvyšní siedmi sú nezávislí. Spomedzi politických nominantov má najväčšie zastúpenie päťkoalícia SaS, Nova, KDH, OKS a Sme rodina, ktorá má 12 poslancov. O dvoch poslancov menej bude v zastupiteľstve rokovať za koalíciu Progresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia. Štyroch poslancov má lokálna strana Mladá Petržalka a dvaja poslanci spadajú pod koalíciu Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska a OĽaNO.