Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Bratislava štartuje súťaže na výstavbu nových nájomných bytov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Samospráva hlavného mesta chce aj týmto spôsobom riešiť nedostatok nájomných bytov.

Bratislava 17. októbra (TASR) – Mesto Bratislava prostredníctvom svojho Metropolitného inštitútu spúšťa architektonické súťaže na výstavbu nových bytových domov. Samospráva chce aj týmto spôsobom riešiť nedostatok nájomných bytov v meste. V tomto smere pripravuje aj rekonštrukcie existujúcich bytov, chystá koncepciu spolupráce s developermi i finančnými inštitúciami, aby sa počet nájomných bytov v Bratislave zvýšil. Vo štvrtok o tom informoval primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Magistrát priznáva, že v otázke nájomného bývania má Bratislava veľký dlh a v rámci hlavných miest V4 je na tom najhoršie. "Máme najnižší počet mestských nájomných bytov," skonštatovali zástupcovia bratislavskej samosprávy. Bratislava podľa ich slov potrebuje nájomné byty, aby si mohla plniť svoju zákonnú povinnosť poskytnúť náhradné nájomné bývanie obyvateľom reštituovaných domov, ktorých má v evidencii vyše 500.

"Bratislava pre svojich obyvateľov potrebuje zabezpečiť dostupné bývanie. Potrebujeme viac nájomných bytov, lebo môžu pomôcť motivovať ľudí, aby sa zamestnali pre Bratislavu ako mestskí policajti, opatrovateľky, zdravotné sestry či učitelia," vyhlásil Vallo.

Zo všetkých bytov v Bratislave (vyše 204.000) je podľa mesta len zhruba jedno percento (asi 2300 bytov) nájomných, ktoré sú v priamej správe mesta alebo v správe či vo vlastníctve mestských častí. Brno má pritom k dispozícii 29.000 nájomných bytov. "Našou ambíciou je nastaviť systém výstavby tak, aby mesto mohlo zabezpečovať 200 nájomných bytov ročne počas desiatich rokov," skonštatoval Vallo s tým, že Bratislave chýba celkovo 40.000 bytov a treba vytvoriť približne 4000 mestských nájomných bytov. "Rozbehli sme všetky procesy tak, aby sme do konca volebného obdobia v roku 2022 mohli mať pripravených alebo rozpracovaných približne 1000 bytových jednotiek," podotkol primátor.

S procesom prípravy rekonštrukcie objektov vo vlastníctve mesta už magistrát začal. Rozpracované má objekty v lokalitách ako Zámocké schody, Ventúrska či Pri Habánskom mlyne. Bratislava začína postupne vyhlasovať architektonické súťaže na nájomné bytové domy na mestských pozemkoch. Prvá súťaž bude na nájomný bytový súbor na Terchovskej ulici. Vzniknúť tam má 81 nájomných bytov. V najbližších dňoch bude súťaž zverejnená vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie.

Súťažné podmienky schválila Slovenská komora architektov. Zadaním je nájdenie vhodnej formy pre bytový súbor v lokalite vymedzenej ulicami Galvaniho, Banšelovou a Terchovskou s veľkosťou zhruba 5000 štvorcových metrov. "To, čo obyvatelia okolitých ulíc môžu touto výstavbou získať, sú odhlučnenie Terchovskej a Banšelovej ulice, dodatočné parkovacie miesta, nová zeleň, stromy a spoločenské priestory," deklaruje mesto. S výstavbou počíta v rokoch 2022 až 2023 a s odovzdaním bytov v roku 2023. Na nové nájomné bytové domy vyhlási bratislavská samospráva aj ďalšie súťaže.