Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Rači, Vajnoroch i Rusovciach prevezmú vedenie noví starostovia

Vajnory, ilustračná snímka. Foto: Facebook

V pondelok popoludní sa tam totiž konajú ustanovujúce miestne zastupiteľstvá.

Bratislava 10. decembra (TASR) – V bratislavských mestských častiach Rača, Vajnory a Rusovce prevezmú v pondelok vedenie samospráv noví starostovia. Popoludní sa tu totiž konajú ustanovujúce miestne zastupiteľstvá.

V Rači bude starostovský post po Petrovi Pilinskom patriť nasledujúce štyri roky novozvolenému starostovi Michalovi Drotovánovi. "Prioritou je pre mňa doprava - riešenie parkovacej politiky aj dynamickej dopravy, sociálna oblasť, školstvo, práca s mládežou a tiež regulácia výstavby v Rači. Z môjho programu budem dávať pravidelný ročný odpočet jeho plnenia. Dôležitá je tiež spolupráca s mestom, Bratislavským samosprávnym krajom (BSK) a ďalšími aktérmi," povedal pre TASR. Na začiatku svojho mandátu chce stabilizovať úrad. Ako tvrdí, aktuálne je napríklad potrebné posilniť stavebný úrad, oddelenie majetku a investícií či sociálne oddelenie. "Tiež dokončiť rozbehnuté projekty, ako je škôlka na Novohorskej, ihrisko na Tbiliskej a ďalšie," podotkol.

Vo Vajnoroch sa ujme starostovskej stoličky Michal Vlček, ktorý vystrieda na tomto poste dlhoročného starostu Vajnôr Jána Mrvu. Kľúčovým problémom pre mestskú časť je podľa Vlčeka kolabujúca doprava, rovnako aj neregulovaná výstavba. Dopravnú situáciu chce preto riešiť v spolupráci s mestom i BSK. "Máme záujem akcelerovať napojenie električky priamo do Vajnôr, rovnako apelovať na vyriešenie tranzitnej dopravy cez Vajnory prostredníctvom záchytných parkovísk v dostatočnej vzdialenosti pred Bratislavou. Budúci územný rozvoj Vajnôr chceme dostať pod kontrolu schválením tzv. územných plánov zóny vo všetkých rozvojových oblastiach," skonštatoval pre TASR. V jeho pláne je aj výstavba nového funkčného Seniordomu s vyššou kapacitou a denným stacionárom. Vlček chce ešte viac otvoriť úrad i samosprávu pre občanov a zjednodušiť dostupnosť služieb.

V mestskej časti Rusovce prevezme v pondelok vedenie samosprávy po Dušanovi Antošovi novozvolená starostka Lucia Tuleková Henčelová. V Lamači doterajšieho starostu Petra Šramka nahradí novozvolený starosta Lukáš Baňacký. V Ružinove prevezme po Dušanovi Pekárovi vedenie mestskej časti Martin Chren.