Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V bratislavskom Starom Meste sa opäť zídu vodníci

Ilustračné foto Foto: TASR

Súčasťou festivalu bude popoludní alegorický sprievod, tvorivé dielne pre deti i súťaž vodníckych masiek.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Po viacročnej odmlke centrum Bratislavy opäť zaplnia vodníci. Na staromestskom nábreží Dunaja, v uliciach Starého Mesta i na Hviezdoslavovom námestí sa stretnú na festivale, ktorým si pripomenú, že najslávnejší bratislavský vodník Ferko oslávil podľa legendy v tomto roku 820. narodeniny.

"Festivalom vodníkov chceme priblížiť tradície a povesti, ktoré sa k Bratislave a k rieke Dunaj viažu," uviedla Nora Gubková, hovorkyňa mestskej časti Bratislava-Staré Mesto, ktorá je organizátorom celodňového podujatia.

Súčasťou festivalu bude popoludní alegorický sprievod, tvorivé dielne pre deti i súťaž vodníckych masiek. Ešte predtým sa o 11.00 h začne medzinárodná súťaž vo varení rybacej polievky. V Starom Meste by mala rozvoniavať maďarská halászlé, francúzska bujabéza, ruská ucha či soljanka, ale aj slovenská smotanová a rybacie polievky podľa osvedčených domácich receptov. "Výťažok jednotlivých družstiev zo symbolického predaja rybacej polievky bude použitý na charitatívne účely," informovala hovorkyňa.

V tematickom programe nazvanom Piráti od najstarších čias do začiatku 19. storočia sa predstavia piráti v rôznom čase na rôznych miestach. Študenti Strednej umeleckej školy scénického výtvarníctva v Bratislave zasa prevedú návštevníkov všetkými krajinami, ktorými preteká Dunaj v originálnom pásme nazvanom Dunaj, rieka ktorá spája.

Program pred historickou budovou SND vyvrcholí na pomyselnom pódiu, kde zatancuje viac ako 50 tanečných párov v spoločenských tancoch spoločnú choreografiu. "Valčíkom Na krásnom modrom Dunaji pozdraví Staré Mesto rieku v hlavnom meste," prezradila Gubková.

Festival finančne podporil Bratislavský samosprávny kraj a Fond na podporu umenia.