Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Vyše 30 stánkom na trhoch v Bratislave chýbal hasiaci prístroj

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Vyplýva to z kontroly po požiari stánku, ktorý na Hlavnom námestí vypukol 28. novembra a rozšíril sa aj na priľahlú budovu.

Bratislava 18. decembra (TASR) – Viac ako 30 stánkom na mestských vianočných trhoch na Hlavnom a Františkánskom námestí v Bratislave chýbal hasiaci prístroj. Vyplýva to z kontroly po požiari stánku, ktorý na Hlavnom námestí vypukol 28. novembra a rozšíril sa aj na priľahlú budovu.

"Kontrola 29. novembra zistila, že viac ako 30 stánkov zo 100 nemalo hasiaci prístroj. Bude nutné zmeniť zmluvnú politiku, ktorú stánkári majú s mestom a sprísniť niektoré pravidlá," povedal vo videu na sociálnej sieti nový primátor Bratislavy Matúš Vallo. Stánky, ktoré majú riadnu nájomnú zmluvu s hlavným mestom, majú v zmluve povinnosť dodržiavať požiarne a bezpečnostné predpisy. V súčasnosti má podľa slov primátora už každý stánok na mestských vianočných trhoch potrebné vybavenie a bezpečnostné normy sú splnené. Vďaka podnetom od verejnosti dal magistrát prerobiť aj elektroinštaláciu na vianočnom stromčeku.

Vallo avizuje, že chce na budúci rok zmeniť kvalitu gastronómie i služieb na vianočných trhoch. Obľúbenosť vianočných trhov u Bratislavčanov totiž podľa neho klesá a kvalita gastronómie nestúpa. "Začíname robiť anketu o spokojnosti návštevníkov vianočných trhov, ktorá nám pomôže na budúci rok priniesť zmeny, ktoré podľa nášho názoru už vianočné trhy v hlavnom meste potrebujú," skonštatoval.

Na tohtoročných mestských vianočných trhoch je 99 stánkov, z toho 72 na Hlavnom námestí a 27 stánkov na Františkánskom námestí. Predávajú v nich občerstvenie či darčeky. Sú tu aj charitatívne stánky. Trhy potrvajú do 22. decembra. V rovnakom termíne skončia aj Staromestské vianočné trhy, ktoré sú na Hviezdoslavovom námestí.

Na Hlavnom námestí vypukol 28. novembra popoludní v jednom zo stánkov požiar a rozšíril sa na priľahlú budovu. Tento stánok nebol podľa hovorkyne Bratislavy Zuzany Onufer súčasťou vianočných trhov hlavného mesta. Podľa jej slov nemali majitelia stánku podpísanú nájomnú zmluvu s mestom a ani nepožiadali o zaujatie verejného priestranstva.