Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Do Bratislavského týždňa dobrovoľníctva sa zapojilo 1525 ľudí

Ilustračná snímka Foto: Jaguar Land Rover

Dobrovoľníci mali tento rok na výber 88 aktivít, ktoré pripravilo 69 organizácií v celom Bratislavskom kraji.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Do Bratislavského týždňa dobrovoľníctva, ktorý sa konal od 16. do 22. septembra, sa zapojilo 1525 ľudí. Medzi nimi boli žiaci základných a stredných škôl, firemné kolektívy či jednotlivci. Tí spolu venovali viac ako 2600 hodín bez nároku na odmenu. "Dokázali tak, že dobra je medzi nami dosť. Neodradilo ich ani škaredé počasie a aktívne sa zúčastnili na rôznych dobrovoľníckych aktivitách," informovala TASR výkonná riaditeľka Bratislavského dobrovoľníckeho centra (BDC) Gabriela Podmaková.

Dobrovoľníci mali tento rok na výber 88 aktivít, ktoré pripravilo 69 organizácií v celom Bratislavskom kraji. Budovali a upravovali výcvikové centrum pre záchranárske psy, skrášľovali Romerov dom, zatierali grafity v parku A. Hlinku, sadili tulipány, umývali okná, triedili korešpondencie, ale aj vyrábali hračky pre deti v detských domovoch, pripravovali školu varenia na novú sezónu.

Žiaci Základnej školy Hlboká pomáhali pri upratovaní arteterapeutickej dielne v Autistickom centre Andreas a študenti Súkromnej strednej odbornej školy ochrany osôb a majetku sa zapojili do verejnej zbierky Biela pastelka. "Unikátnou príležitosťou bola účasť na zoznamke s dobrovoľníctvom a na Trhu dobrovoľníctva, určené pre tých, ktorí chcú pomáhať, ale nevedia presne, kedy, kde a ktorá dobrovoľnícka pozícia je pre nich tá pravá," doplnila Podmaková.

Bratislavské dobrovoľnícke centrum (BDC) funguje od roku 2013. Jeho cieľom je zapájanie obyvateľov Bratislavy a Bratislavského kraja do aktivít v prospech mesta a ľudí, ktorí to potrebujú, a vzdelávanie organizácií v oblasti manažmentu dobrovoľníkov. Je členom Platformy dobrovoľníckych centier a organizácií.

Bratislavský kraj však nie je jediným, ktorý má svoj týždeň dobrovoľníctva. Takmer všetky regionálne dobrovoľnícke centrá na Slovensku sa v tomto roku zosynchronizovali a výsledkom bol jednotný spoločný týždeň (16.–22.9.).