Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Brezno modernizuje verejné osvetlenie, problémom sú staré rozvody

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Brezno realizuje projekty modernizácie osvetlenia, v rámci toho upravilo viac ako 1600 lámp a osadilo 50 nových rozvádzačov.

Brezno 27. februára (TASR) - Verejné osvetlenie v Brezne je staré viac ako 60 rokov, samospráva ho postupne obnovuje. Vlani pristúpila k ďalšej etape jeho modernizácie v rámci projektu Inteligentné prvky správy mesta Brezna, ktorý bol realizovaný aj vďaka eurofondom a štátnemu rozpočtu. Napriek tomu sa stáva, že dôjde k poruche a výpadku pouličného osvetlenia, čo hnevá obyvateľov.

Podľa riaditeľa Technických služieb (TS) Lukáša Jeremiáša problémom sú zastarané podzemné elektrické rozvody. Výmena kabeláže nebola oprávneným výdavkom, preto nemohla byť ani predmetom žiadosti o nenávratný finančný príspevok. Mesto sa však snaží problém riešiť a plánuje ich výmenu. Pripravuje projektovú dokumentáciu.

"Vodiče, ktoré napájajú jednotlivé body, sú zakopané v zemi a vedú od lampy k lampe. Ich výmena je náročná, keďže za desiatky rokov boli krížom cez ne položené rôzne ďalšie siete ako telefónne, optické káble a podobne. Pri rôznych rekonštrukciách týkajúcich sa vody alebo plynu mohli byť káble narušené, ako aj vplyvom počasia či zatekajúcej vody do jednotlivých lámp, preto vznikajú poruchy. Dochádza ku skratom v jednotlivých svietidlách, porušeniu vodiča. Ochranou pred týmto všetkým je, že v rozvodnej skrini sa vyhodia ističe, a tým sa vypne celá vetva. Poruchu potom musíme hľadať, prechádzať od lampy k lampe, čo je niekedy záležitosť 15 minút a niekedy dní," vysvetlil na webe mesta Jeremiáš.

Brezno realizuje projekty modernizácie osvetlenia, v rámci toho upravilo viac ako 1600 lámp a osadilo 50 nových rozvádzačov.

"Technici, ktorí uvádzajú do prevádzky jednotlivé svetelné body, nemenia rozvody elektrického vedenia v zemi, ale káble vo svietidlách, ktoré už majú svoje roky. V rámci projektu došlo k výmene svietidiel za nízkoenergetické LED svietidlá, s možnosťou úpravy intenzity svietenia. V prvej etape projektu sme vymenili 1066 svietidiel, v druhej 510, pričom ku koncu vlaňajšieho roka mesto z vlastných zdrojov objednalo ešte ďalších 50 svietidiel. Dovedna je tak v Brezne 1626 nových LED svietidiel," doplnil Jeremiáš.

Pripomenul tiež, že problém s verejným osvetlením nevyrieši zverejňovanie na sociálnych sieťach. Poruchy s presným popisom miesta treba oznámiť TS cez ich webstránku, telefonicky na nonstop linku alebo cez mobilnú aplikáciu.