Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Celozávodná odstávka papierní paradoxne neznížila imisie prachu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Fabrika má nepopierateľný podiel na tvorbe emisií, avšak nie taký, aký sa predpokladá.

Ružomberok 21. septembra (TASR) – Nedávna päťdňová celozávodná odstávka výroby celulózo-papiernického koncernu Mondi SCP Ružomberok priniesla mimoriadne prekvapujúce zistenie v podobe oficiálne nameraného prekročenia imisií prachu v ovzduší dolnoliptovskej metropoly.

"Ak sme údajne pôvodcami 97 % tunajšieho prachu a päť dní sme mali nulové emisie, ako to, že boli neustále prekročené imisie tuhých znečisťujúcich látok v ovzduší? Áno, naša fabrika má nepopierateľný podiel na ich tvorbe, ale opäť sa jasne ukázalo, že nie až taký podstatný, ako mnohí ľudia predpokladajú," skonštatoval výrobný riaditeľ Mondi SCP Vladimír Krajči.

Treba podľa neho hľadať a identifikovať ďalšie možné zdroje znečistenia. "Videl by som to skôr ako spoločnú úlohu, pretože ukázať prstom, si to ty alebo ty, je veľmi problematické. Musíme vyvinúť spoločné úsilie a hľadať účinné riešenia, lebo je pravdou, že tu žijeme všetci a sme zasiahnutí týmto prachom," zdôraznil Krajči.

Ako príklad uviedol úsilie Mondi SCP o zvýšenie podielu prepravy výrobných surovín a tovaru po železnici. "Snažíme sa organizovať nielen niekoľko vagónov, ale ucelené vlakové súpravy drevnej hmoty. Najmä pri odvoze našich produktov zákazníkom je však do značnej miery rozhodujúci čo najkratší čas," dodal výrobný riaditeľ.