Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Centru Prešova by mal dominovať o niekoľko dní sedem metrov vysoký kôň

Tvorba Prešovského koníčka bude realizovaná v centre mesta vo štvrtok 13. septembra popoludní.

Prešov 8. septembra (TASR) - Netradičný výtvarný prvok sa chystajú vytvoriť v centre Prešova o niekoľko dní žiaci a pedagógovia Základnej umeleckej školy (ZUŠ) na Októbrovej ulici. Sedem metrov vysokého koňa chcú zhotoviť z dreva, drôtu a plastových fliaš.

"Problémy súvisiace s ekonomickou krízou a neutíchajúca problematika ochrany životného prostredia nás priviedla k myšlienke tvorby umenia na základe týchto faktorov. Širokej verejnosti chceme zároveň ukázať, že aj v súčasnej dobe existujú možnosti pre duševný rozvoj človeka," uviedol na margo pripravovaného výtvarného projektu riaditeľ ZUŠ Ľubomír Guman.

Iniciatíva miestnych výtvarníkov by sa mohla stať podľa jeho slov do budúcna tradíciou, ako aj prostriedkom pre spoluprácu viacerých miest Európskej únie, ktorých história podobne, ako aj tá prešovská, súvisí s tradíciou chovu koní.

Tvorba "Prešovského koníčka" bude realizovaná v centre mesta vo štvrtok 13. septembra popoludní. Možnosť zapojiť sa do netradičného výtvarného projektu ponúka ZUŠ aj ostatným študentom, deťom, ale aj dospelým či ľuďom regiónu, ktorí žijú v sociálne znevýhodnenom prostredí.

"Náš projekt môže byť prínosom pre kultúrnu, ale aj edukačnú oblasť, keďže poukazuje na históriu mesta Prešov či problémy životného prostredia. Chceme zároveň upriamiť pozornosť verejnosti na výtvarné umenie, ktoré je nenáročné na financie," doplnil Guman.