Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Chorobnosť poklesla, pacientke s prasacou chrípkou sa stav zlepšil

Bez popisu Foto: TASR/AP

V Banskobystrickom kraji (BBSK) boli uplynulý týždeň jarné prázdniny a tie sa podpísali pod nižšiu chorobnosť najmä detí vo veku od šesť do 14 rokov.

Banská Bystrica 24. februára (TASR) – V Banskobystrickom kraji (BBSK) boli uplynulý týždeň jarné prázdniny a tie sa podpísali pod nižšiu chorobnosť najmä detí vo veku od šesť do 14 rokov. V kraji sa však opäť vyskytol aj prípad pandemickej chrípky - v Rimavskej Sobote, často označovanej ako prasacia chrípka. Pacient dnes zomrel, naopak, žene v Banskej Bystrici sa stav zlepšil.

"V kraji zaevidovali epidemiológovia prípad SARI (závažná akútna respiračná infekcia). Do systému ho nahlásil RÚVZ Rimavská Sobota. Ide o 56-ročného muža, ktorého pre kašeľ, bolesti hrudníka pri kašli, dýchavicu, dusenie a teploty hospitalizovali najskôr na internom oddelení tamojšej nemocnice so základným ochorením – obojstranným zápalom priedušiek. Pre zhoršujúci sa zdravotný stav bol pacient preložený na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny, kde ho napojili na umelú pľúcnu ventiláciu a odobrali mu aj výtery z nosa a hrdla na laboratórne vyšetrenie,"
uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová. Vyšetreniami vzoriek sa potvrdila pandemická chrípka subtyp A (H1N1).

Ako však informovala nemocnica, pacient dnes zomrel na multiorgánové zlyhanie v dôsledku ťažkého obojstranného zápalu pľúc.

Naopak, pacientke, ktorá je s tzv. prasacou chrípkou hospitalizovaná v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici, sa stav o niečo zlepšil. Pre TASR to dnes potvrdila hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Podľa zdravotníkov výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) i chrípky je v týchto dňoch o niečo nižší, ako v predchádzajúcom týždni. V prípade ARO je to o štvrtinu a v prípade chrípky o 40 percent menej. Podľa hovorkyne RÚVZ Tolnayovej porovnanie s rovnakým obdobím minulého roka však napovedá, že respiračných a chrípkových ochorení je v tomto roku podstatne viac.

Z dôvodu zvýšeného počtu týchto ochorení je v okrese Revúca zákaz návštev v miestnej nemocnici, ako aj v zariadení na Prednej Hore. V okrese Zvolen bola do konca minulého týždňa zatvorená materská škola i jasle.

RÚVZ v rámci Banskobystrického kraja eviduje v absolútnych číslach 9576 prípadov ARO, čo predstavuje chorobnosť 2580 prípadov na 100.000 obyvateľov. V prípade chrípky je to 1221 chorých, čo predstavuje chorobnosť 329 prípadov na 100.000 obyvateľov. Najviac chorých je v okresoch Banská Bystrica, Rimavská Sobota, Lučenec, Poltár, ale aj v okresoch Zvolen a Žarnovica.