Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Chorobnosť v Banskobystrickom kraji klesá, je však vyššia než vlani

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Z hľadiska veku je aktuálne najvyšší počet chorých na ARO u ľudí v produktívnom veku od 20 do 59 rokov a pomerne vysoká chorobnosť je i u najmenších detí do päť rokov.

Banská Bystrica 6. júla (TASR) – Tento týždeň sa v Banskobystrickom kraji niesol v znamení nižšieho výskytu akútnych respiračných ochorení (ARO) a chrípky a jej podobných ochorení (CHPO), než tomu bolo uplynulý týždeň. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajšieho roka je však chorých na ARO o 29 percent viac a o 87 percent je tiež vyšší výskyt CHPO. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Podľa nej chorých na ARO bolo 1463 ľudí, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 562 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti hlásiacich lekárov. Najviac ich bolo v okresoch Lučenec, Rimavská Sobota, Revúca a Žarnovica.

CHPO sa vyskytli v 66 prípadoch, čo je chorobnosť 26 osôb na 100.000 obyvateľov. Najvyšší počet pacientov bol v okresoch Lučenec, Poltár a Žarnovica.

Z hľadiska veku je aktuálne najvyšší počet chorých na ARO u ľudí v produktívnom veku od 20 do 59 rokov a pomerne vysoká chorobnosť je i u najmenších detí do päť rokov. Len o niečo nižšia je medzi žiakmi základných a stredných škôl, kde je však podľa Tolnayovej predpoklad jej znižovania, keďže sú letné prázdniny.