Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Chránená dielňa Roma art v Čičave dala prácu rómskym rezbárom

Rómski rezbári pracujú v chránenej dielni Roma art v obci Čičava. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Chránená dielňa Roma art sa za svoju relatívne krátku históriu zapojila do viacerých zaujímavých projektov. Jeden z nich nesie názov Šľachetné srdce.

Čičava 13. januára (TASR) - Chránená dielňa Roma art z obce Čičava, okres Vranov nad Topľou, oslávila pred niekoľkými týždňami svoje prvé narodeniny.

Za uplynulé obdobie dala prácu viacerým rómskym rezbárom. Ich tvorba je známa nielen v domácom prostredí, ale už aj za hranicu okresu.

Iniciátorom vzniku spomínaného chráneného pracoviska pre troch rezbárov a ich umeleckého vedúceho Milana Krajňáka bol kňaz Martin Mekel. "V rámci nášho Gréckokatolíckeho formačného centra v Čičave pracujeme už niekoľko rokov s rómskymi komunitami s čím súvisí aj vlastné hľadanie sa ľudí, aby zistili čo môžu ponúknuť druhým. Niektorí v sebe našli v tejto súvislosti práve výtvarné sklony, preto sme im ponúkli možnosť realizovať sa," poznamenal Mekel na margo zamestnancov dielne Roma art.

Ako ďalej uviedol, chránené pracovisko je jeden z viacerých umeleckých výstupov spomínaného centra v obci Čičava. "Nie sú to len rezbári, ktorých sme priviedli k umeniu. Zastrešujeme aj činnosť piatich hudobných skupín a dvoch divadelných súborov, povedal by som už na poloprofesionálnej úrovni," podotkol Mekel s tým, že na formovaní ich členov pochádzajúcich zo sociálne znevýhodneného prostredia sa podieľajú pracovníci miestneho Centra voľného času.

Chránená dielňa Roma art sa za svoju relatívne krátku históriu zapojila do viacerých zaujímavých projektov. Jeden z nich nesie názov Šľachetné srdce. Čičavskí rezbári pod vedením M. Krajňáka vyrobili v rámci neho množstvo veľkorozmerných drevených sŕdc, ktoré odovzdali približne dvadsiatke osobností z rôznych regiónov Slovenska. Zhotovili ich hlavne pre ľudí pracujúcich s rómskymi komunitami, ale aj tých, ktorí sa počas života stali prínosom či pozitívnym vzorom pre svoje okolie.



S prácou chránenej dielne Roma art sa môžu bližšie zoznámiť v týchto dňoch aj návštevníci mesta Vranov nad Topľou. Jeho centrum zdobí drevený Betlehem, ktorý vznikol práve v Čičave. Vedľa neho je umiestnená aj socha anjela. "Chceme ich vyrábať pre detské onkologické oddelenia nemocníc po Slovensku. Prvá takáto socha bude onedlho umiestnená na bratislavských Kramároch," priblížil Mekel s tým, že ďalšou víziou čičavských rezbárov je zhotoviť súsošie svätých Cyrila a Metoda pre centrálu Matice Slovenskej.

"Nechcem aby sme boli vnímaní ako podnikatelia," podotkol Mekel na margo rozpracovaných projektov dielne Roma art. "V Čičave ponúkame prácu ľuďom, ktorí pôsobia v našom spoločenstve, aby mohli fungovať aj finančne. Ide nám zároveň o šírenie posolstva, že aj Rómovia, dokonca aj so zdravotným hendikepom, môžu v tejto spoločnosti vytvárať hodnoty a môžu byť prínosom pre ostatných," poznamenal. Chránené pracovisko by sa malo podľa Mekelových slov v blízkej dobe doplniť o ďalších zamestnancov a rozšíriť o nové priestory. "Chystáme sa niečo pribudovať, stavebné povolenie už máme vybavené."