Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

V Bratislave sa začal medzinárodný komiksový dvojfestival

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Tomáš Halász

V 10. ročníku Comics Salónu je množstvo nových comicsových a iných hier, filmov, súťaží, workshopov a besied.

Bratislava 13. septembra (TASR) – V bratislavskom Istropolise sa dnes začal komiksový medzinárodný dvojfestival Comics Salón a IstroCON, ktorý potrvá do nedeľného večera.

Ich zámerom je počas troch dní poskytnúť návštevníkom v 15 separátnych miestnostiach edukáciu, priblížiť a podporiť fenomén popkultúry a ponúknuť tiež tvorivú alternatívu trávenia voľného času bez alkoholu. Súčasťou festivalov je výstava plagátov Comics, Manga & Co., ktorá dokumentuje vývoj nemeckej komiksovej kultúry od roku 1990.

V 10. ročníku Comics Salónu je množstvo nových comicsových a iných hier, filmov, súťaží, workshopov a besied. Sú členené v rôznych sálach podľa jednotlivých sekcií na comics, anime, mangu, japonskú kultúru a počítačové hry. Novinkou je Japanese arcade experience, sekcia japonských herných automatov s najpopulárnejšími hrami z krajiny vychádzajúceho slnka, ktoré sú nastavené na hranie zadarmo, takže si ich môže vyskúšať každý.

Opäť bude populárna súťaž o najlepší kostým obľúbeného hrdinu z filmov, hier alebo anime, ktorej víťaz postúpi do európskeho finále v Londýne. Súťaží sa aj o najlepšie kreslené dielo v rôznych kategóriách a tiež v speve karaoke. V programe sú aj oficiálne majstrovstvá Slovenska v PlayStation 2013, v PC Cup a v DDR. Japonská kultúra sa okrem iného predstaví prednáškami o bojových umeniach kendo a iyaido, zvykoch, skladaní origami, kimonách či znakoch. Bude aj workshop o varení japonského jedla.

"Na toto jubileum sme pozvali japonského majstra v hre na nástroj shamisen podobajúcom sa gitare. Druhým významným hosťom je slovenský výtvarník Michal Ivan, ktorý tvorí pre americké štúdiá. V sobotu bude viesť workshop o tvorbe postáv a grafiky k LoL s následnou autogramiádou," uviedol pre TASR Róbert Žittňan, predseda občianskeho združenia (OZ) AnimeCrew, ktoré je s Veľvyslanectvom Japonska v SR a ďalšími partnermi tradičným organizátorom festivalov.

IstroCON má dlhšiu tradíciu ako Comics Salón, je to už 26. festival filmov, scifi, fantasy, hororu, larpov a spoločenských hier. Jeho hlavným hosťom bude najúspešnejší slovenský spisovateľ v oblasti fantasy Juraj Červenák. V sprievodnom programe nechýba tradičná literárna súťaž o najlepšiu poviedku IstroCONu. Z nej chcú organizátori vydať zbierku poviedok, aby podporili nádejných slovenských autorov. Tí sa môžu veľa dozvedieť na literárnych workshopoch s úspešnými spisovateľmi.

Vo filmovej sekcii si možno vybrať zo 16 najnovších filmov s tematikou scifi a fantasy. Nebudú chýbať bloky o Star Treku, Pánovi Prsteňov, Harrym Potterovi, StarGate, Babylonu 5. Priaznivcov tvrdej hudby poteší skupina Revoltage hrajúca fantazijný metal. Okrem mnohých kartových hier si možno vyskúšať stolové hry Warhammer, Citadela, Osadníci z Katanu, Carcassone a iné.