Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Nový spôsob financovania znížil počet detí v CVČ v D.Strede o 50 %

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

CVČ v Dunajskej Strede má v súčasnosti futbalový, výtvarný a keramický krúžok.

Dunajská Streda 5. februára (TASR) - Zmena zákona o financovaní centier voľného času (CVČ) spôsobila organizácii v Dunajskej Strede finančné ťažkosti, ktoré viedli k personálnym, materiálnym a priestorovým zmenám. TASR informovala riaditeľka centra Stella Pelech Píverová.

"Museli sme pristúpiť k zníženiu rozpočtu, čím sa nám znížil aj počet stálych pedagogických zamestnancov. Od začiatku januára zo šiestich pedagógov pracujú už len štyria. Taktiež sme znížili o polovicu aj počet prenajímaných miestností," ozrejmila Pelech Píverová s tým, že sú nútení zrušiť všetky krúžky, ktoré viedli externí zamestnanci na dohodu o vykonávaní práce. Ide o hádzanú, floorball a stolný tenis.

Ako riaditeľka uviedla, od začiatku septembra 2012 CVČ navštevovalo 948 žiakov a študentov, po legislatívnej zmene od januára sa znížil ich počet asi o 50 percent. "Nakoľko peňažné prostriedky na voľnočasové aktivity pre deti od štátu dostávajú priamo obce, primátor mesta Dunajská Streda Zoltán Hájos je od navrhnutia nového zákona o financovaní CVČ v neustálom rokovaní so starostami okolitých obcí, z ktorých deti navštevujú krúžky nášho centra," povedala. Dodala, že na týchto stretnutiach primátor apeluje na starostov, aby obce prispeli určitou sumou na voľnočasové aktivity svojich detí. "Bohužiaľ rozhodnutia starostov ešte nie sú známe," priznala.

Podľa jej ďalších slov situácia v Dunajskej Strede je taká, že 50 percent detí, ktoré navštevujú CVČ, pochádza z okolitých dedín a sú žiakmi základných škôl okresného mesta. "Z našej praxe je známe, že krúžky navštevujú kamarátske kolektívy zo škôl. Deťom sa potom ťažko vysvetľuje, že nemôžu navštevovať naše centrum, lebo ich obec neprispieva na ich aktivitu," podčiarkla.

CVČ v Dunajskej Strede má v súčasnosti futbalový, výtvarný a keramický krúžok. Usporadúva pravidelné stretnutia pre šikovné ruky. V druhom polroku školského roka sa z finančných dôvodov pozastavil okrem iného aj krúžok anglického jazyka.