Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Cyklobus v B.Bystrici sa osvedčil, pribudnú nové trasy

Ilustračné foto Foto: TASR

Cyklobus bude premávať cez víkendy a sviatky.

Banská Bystrica 12. apríla (TASR) – Prevádzka cyklobusu, v ktorom sa cyklisti a priaznivci turistiky mohli po prvý raz voziť vlani, je naplánovaná aj na tohtoročnú letnú sezónu. A to nielen v okolí mesta Banská Bystrica, trasy by sa mali rozšíriť aj o okolie Zvolena, informovala TASR Monika Pastuchová, hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorý sa na tejto aktivite podieľa. Dodala, že sezónu chcú otvoriť začiatkom mája.

Trojdohodu o spoločnej podpore produktu cestovného ruchu pod názvom Cyklobus BB a Cyklobus ZV podpísali Oblastná organizácia cestovného ruchu (OO CR) Stredné Slovensko, BBSK a SAD Zvolen, doplnil výkonný riaditeľ oblastnej organizácie Ladislav Monček. Oblastná organizácia združuje okrem iných aj mestá Zvolen, Sliač a Banská Bystrica.

Cyklobus bude premávať cez víkendy a sviatky. "Chceli by sme cyklistom a turistom poskytovať komplexnejšie informácie o možných trasách, preto k lístku cestujúci dostanú mapu s vyznačenými trasami a ich náročnosťou. K dispozícii by už mali byť aj aplikácie pre smartphony s mapovými údajmi," priblížila Pastuchová.

Trasy cyklobusu sú zatiaľ podľa jej ďalších slov v štádiu rokovaní, ale plánujú sa nasledovné. Zvolen – Sliač – Banská Bystrica – Malý Šturec a späť, Banská Bystrica – Donovaly a späť, Banská Bystrica – Šachtičky – Šachtičky - Banská Bystrica – Sliač a Zvolen. Ďalej trasy Banská Bystrica – Sliač – Zvolen – Michalová a späť, Zvolen – Poniky – Banská Bystrica, Banská Bystrica – Sliač (Čerín) – Zvolen a trasa Zvolen - Sliač – Banská Bystrica.

V prvej sezóne cyklobus premával v štyroch trasách

Pastuchová pokračovala, že v prvej sezóne 2012 cyklobus premával na štyroch trasách (Panská koliba – Malý Šturec, Donovaly, Králiky, Šachtičky). Od júna do konca septembra sa previezlo okolo 3000 cestujúcich, turistov aj cyklistov, cyklobus premával len cez víkendy a sviatky. Hovorkyňa BBSK pripomenula, že pôvodný autobus do 20 miest bol počas vlaňajšej sezóny pre veľký záujem nahradený väčším.

"Bezpečnú a pohodlnú prepravu cyklistov do extravilánu, ktorý ponúka približne 240 kilometrov vyznačených cyklotrás v krásnom banskobystrickom okolí, vníma mesto ako ideálny podporný nástroj turizmu. Svedčí o tom spomínaný vysoký počet záujemcov využívajúcich cyklobus minulý rok," doplnila tlačová tajomníčka kancelárie primátora Banskej Bystrice Barbora Winterová.