Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Organové koncerty v Nitre sa presunuli do Baziliky sv. Emeráma

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Henrich Mišovič , 23. apríla 2017

Otvárací koncert bude patriť nemeckému organistovi pôsobiacemu v USA Jensovi Korndörferovi, ktorý je hudobným riaditeľom a organistom vo First Presbyterian Church v Antlante.

Nitra 15. apríla (TASR) – Umelecké zážitky v podaní organových virtuózov nielen zo Slovenska, ale aj z Nemecka, Rakúska a Rumunska sprostredkuje tohtoročný 11. ročník medzinárodného organového festivalu Ars Organi Nitra. Cyklus piatich organových koncertov sa bude konať každú nedeľu od 29. apríla do 27. mája v dvoch nitrianskych kostoloch. „Na rozdiel od minulých rokov, tohtoročné koncerty sa budú konať v Bazilike sv. Emeráma a v evanjelickom Kostole Svätého Ducha,“ informovali organizátori festivalu.

Otvárací koncert bude patriť nemeckému organistovi pôsobiacemu v USA Jensovi Korndörferovi, ktorý je hudobným riaditeľom a organistom vo First Presbyterian Church v Antlante, vyučuje organovú hru na Georgia State University a Agnes Scott College. V poslednú aprílovú nedeľu predvedie svoju virtuozitu v Bazilike sv. Emeráma v Nitre v dielach G. Muffata, N. de Grignyho, J. S. Bacha, R. Schumanna či M. Regera.

Druhý koncert bude výnimočný v tom, že sa prvýkrát na festivale objaví menej tradičná kombinácia organu a tanca. V interpretácii mladých rakúskych umelkýň Ines Schüttengruber (organ) a Marie-Luise Schottleitner (tanec) zaznejú v prvú májovú nedeľu v evanjelickom Kostole Svätého Ducha skladby G. Muffata, J. S. Bacha, F. Peetersa, F. Mendelssohna Bartholdyho a súčasného rakúskeho skladateľa W. Sausenga.

Na treťom koncerte 13. mája sa v katedrále predstaví domáci katedrálny organista a skladateľ Vladimír Kopec. Jeho program bude pozostávať z diel autorov D. Buxtehude, J. S. Bach, D. Zipoli, G. Morandi, F. Mendelssohn Bartholdy či G. Liberto. Na štvrtom koncerte 20. mája sa za organ v evanjelickom kostole posadí nitrianska organistka Mária Magyarová Plšeková, ktorá je zároveň zakladateľkou a umeleckou riaditeľkou tohto festivalu. Na organe rakúskej firmy Pflüger Orgelbau zahrá diela V. Lübecka, J. S. Bacha, J. Stanleyho, F. Mendelssohna, S. Karg-Elerta a J. Rosinského.

Bodku za tohtoročným festivalom dá poslednú májovú nedeľu rumunská umelkyňa pôsobiaca vo Viedni Erzsébet Windhager-Geréd, ktorá rozozvučí katedrálny organ 27. mája nemecko-francúzskou organovou tvorbou, ktorá bude popretkávaná jej vlastnými improvizáciami.