Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Časť budovy škôlky na Námestí SNP v Detve začnú čoskoro búrať

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ivan Kríž

V rámci rekonštrukcie zrútia prednú drevenú časť, ktorú nahradia murovanou dvojpodlažnou stavbou. Súčasný stav škôlky totiž nevyhovuje hygienickým a ani stavebným normám.

Detva 2. februára (TASR) - Časť budovy materskej školy na Námestí SNP v Detve začnú búrať v najbližších dňoch. TASR to v piatok povedal primátor mesta Branislav Baran. Následne ju nahradia novou prístavbou a súčasnú kapacitu školského zariadenia zároveň rozšíria.

Dodal, že verejné obstarávanie je ukončené a nasledovať budú podpisovanie zmluvy a prebratie staveniska. "Riešili sme tam ešte elektriku. Vybrali sme rozvodnú elektrickú skriňu mimo budovy, ktorú budú búrať. Trvalo to síce rok, no podarilo sa to," objasnil s tým, že z miesta už vypratali aj posledné veci. Deti zo škôlky počas stavebných prác premiestnili do dočasných priestorov.

Škôlku v minulosti budovali v dvoch etapách. V prvej vznikla predná časť z drevenej konštrukcie a v druhej etape zadná, murovaná časť. V rámci rekonštrukcie zrútia prednú drevenú časť, ktorú nahradia murovanou dvojpodlažnou stavbou. Jej súčasný stav totiž nevyhovuje hygienickým a ani stavebným normám. Zadnú, súčasnú murovanú časť obnovia a bude mať nové dispozičné riešenie. Na tento projekt sú v rozpočte mesta vyčlenené finančné prostriedky vo výške 1.900.000 eur.

Primátor poznamenal, že plocha pre jedno dieťa by mala byť väčšia. "Naplní sa tak hygienická a aj priestorová norma, ktorú deti potrebujú," spresnil. Mrzí ho však, že pri projektovej príprave sa pozabudlo na vybudovanie detských jaslí. "Robíme s tým, čo sme zdedili a čo máme," podotkol Baran, ktorý je detvianskym primátorom od komunálnych volieb v roku 2022.

Mesto Detva je zriaďovateľom štyroch materských škôl. Okrem školského zariadenia na Námestí SNP v starej časti mesta navštevujú deti aj tri škôlky na sídlisku.