Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Diecézna knižnica v Nitre ukrýva vzácne prvotlače aj knižné kuriozity

„Tá najstaršia inkunábula je z roku 1473 vydaná v Norimbergu. Jej autorom je Boethius a má názov De consolatione philosophiae,“ uviedol hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko.

Nitra 17. marca (TASR) – Diecézna knižnica umiestnená vo Veľkom kňazskom seminári pod Nitrianskym hradom chráni jednu z najvzácnejších zbierok starých kníh na Slovensku. Jej počiatky siahajú až do 12. storočia, kedy pri katedrálnom chráme existovala zbierka rukopisných kódexov. Tá sa postupne rozširovala a pri súpise v roku 1828 mala už 6129 kníh. V súčasnosti obsahuje približne 66.000 zväzkov. Nachádza sa tu teologická literatúra, ale aj vzácne diela z histórie, filozofie, bibliografie, literatúry, pedagogiky, geografie, prírodných vied, práva, či jazykovedy. Sú tu aj rôzne encyklopédie, historické rukopisy a časopisy. Najvzácnejšou časťou fondu sú však prvotlače, takzvané inkunábuly, teda knihy vytlačené do roku 1500.

„Tá najstaršia inkunábula je z roku 1473 vydaná v Norimbergu. Jej autorom je Boethius a má názov De consolatione philosophiae,“ uviedol hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko.

Vzhľadom na mimoriadnu hodnotu zbierok, ktoré Diecézna knižnica spravuje, nefunguje v takom režime ako bežné knižnice. Pre milovníkov kníh však prístupná je. „Treba sa nahlásiť aspoň niekoľko dní vopred, najlepšie ako organizovaná skupina. O knižnicu sa od roku 1990 stará opát Zoborského kláštora sv. Hyppolita Ladislav Belás, ktorý návštevníkov obvykle aj sprevádza,“ vysvetlil Lyko. Podľa jeho slov je možné knižnicu navštíviť aj pre vedecké účely. „Je to však len za určitých podmienok. Ak by chcel niekto v knihách listovať, vyžadovalo by si to naozaj špeciálne povolenie,“ zdôraznil.

Opatrnosť pri spravovaní vzácnych zväzkov je podľa jeho slov namieste, pretože je medzi nimi nemálo unikátov. Jedným z nich je napríklad biblia z roku 1475 či jedna z prvotlačí Officium Beate Virginis Mariae vydaná v Paríži v roku 1495 obsahujúca okrem textu aj celostránkové drevorezby s figurálnymi motívmi. „Pokiaľ ide o jazykové zloženie knižnice, prevládajú v nej knihy v latinčine, nemčine a maďarčine, sú tu však diela aj v čínštine či japončine. V slovenčine je písaných 150 kníh, väčšinou ide o diela Bernolákovcov i samotného Antona Bernoláka,“ hovorí Lyko. V Diecéznej knižnici sa nachádzajú aj viaceré kuriozity. Najmenšia kniha, ktorá tu je, bola vydaná v roku 1628 a má rozmery 8 x 5,5 centimetra. Najväčšou knihou je zasa Atlas československých dejín s rozmermi 50 x 43 centimetrov vydaný v Prahe v roku 1965. Najväčšiu hrúbku majú 1659-stranové Zápisky z dejín poľského sejmu vydané v roku 1557. Zaujímavý je aj Calepiniho slovník vydaný v roku 1599 v Bazileji, ktorý obsahuje text až v 11 jazykoch.

Diecézna knižnica sa nachádza na Samovej ulici v Nitre, v pravom krídle Veľkého seminára. Ten dal biskup Augustín Roskoványi v roku 1879 upraviť ako vernú kópiu hlavného traktu Szécsényiho maďarskej národnej knižnice v Budapešti. Vznikla tak veľká reprezentačná diecézna knižnica. Základ fondu tvorili knihy prenesené z katedrálnej knižnice, do ktorej sa včlenila knižná pozostalosť biskupov Jozefa Vuruma a Imricha Palugyaiho. Biskup Roskoványi venoval knižnici vlastnú zbierku v počte 19.365 zväzkov. Jej slávnostné otvorenie sa konalo 30. novembra v roku 1885.