Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Diela žiakov ZUŠ z talianskeho festivalu mládeže vystavia v divadle

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ide o kolektívnu výstavu diel žiakov Základnej umeleckej školy (ZUŠ) z letného podujatia v talianskom meste Berceto.

Levoča 3. októbra (TASR) - Levočskí výtvarníci už dvadsiatykrát reprezentovali mesto i región na Medzinárodnom kultúrnom festivale mládeže v Taliansku. Vladimíra Novotná Čajová z referátu komunikácie a marketingu mesta informovala, že výsledky práce detí z dvojtýždňového turnusu vrátane veľkometrážneho banneru, si môže verejnosť pozrieť na výstave Spomienky na Taliansko. Vernisáž sa uskutoční v stredu 4. októbra o 18. hodine v Mestskom divadle v Levoči.

"Ide o kolektívnu výstavu diel žiakov Základnej umeleckej školy (ZUŠ) z letného podujatia v talianskom meste Berceto. Mládežnícky festival sa koná každý rok od júna do septembra v dvojtýždňových turnusoch a je zameraný na talentované deti a mládež z celého sveta," priblížila Novotná Čajová.

Počas 20 ročníkov sa na ňom zúčastnilo takmer 600 žiakov levočskej ZUŠ. Každý ročník festivalu je tematicky aj technologicky odlišný pri spracovaní tém. "Tento rok 26 žiakov výtvarného odboru vytvorilo monumentálnu bannerovú maľbu o rozmere 180 krát 300 centimetrov technikou akrylu na tému ´Svetový mier´. Ďalšou výtvarnou aktivitou bol maliarsky plenér, na ktorom žiaci pod odborným vedením vytvorili ďalších 26 obrazov rovnakou technikou i na rovnakú tému," dodala Novotná Čajová. Každoročne sa účinkovanie na festivale končí práve vernisážou výtvarných diel, ktorá je spojená s premietaním filmu "Spomienky na Taliansko". Tvorba žiakov istý čas ostane v priestoroch divadla, neskôr budú obrazy zdobiť priestory ZUŠ.

Novotná Čajová dodala, že počas svojej existencie sa taliansky festival vyprofiloval na jeden z najznámejších v krajine. Jeho poslaním sú najmä umelecké aktivity s dôrazom na národné tradície, nové edukačné formy, multikultúru a ekológiu, toleranciu medzi národmi a spolupatričnosť.