Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V obci Zborov vyrába rezbár drevené hríby

Keď prechádzate po jednej z ulíc v obci Zborov a uvidíte netradičný plot, na prvý pohľad zistíte, že majiteľovi učarovalo drevo. Dominik Geffert má 36 rokov, skončil drevársku školu a tvrdí, že všetko na výstavbu domu sa dá nájsť v lese. Na snímke drevené hríby rezbára Dominika Gefferta. Foto: TASR/Milan Kapusta

Stolár ide do hory a hľadá samorasty. Niekedy sa len tak prechádza a všíma si, čo mu udrie do očí, inokedy hľadá cielene niečo konkrétne.

Zborov 8.septembra (TASR) – Keď prechádzate po jednej z ulíc v obci Zborov a uvidíte netradičný plot, na prvý pohľad zistíte, že majiteľovi učarovalo drevo. Dominik Geffert má 36 rokov, skončil drevársku školu a tvrdí, že všetko na výstavbu domu sa dá nájsť v lese.

Tí čo predpokladajú, že mal na mysli drevo spracované na dosky, trámy a fošne, sa mýlia. Stolár ide do hory a hľadá samorasty. Niekedy sa len tak prechádza a všíma si, čo mu udrie do očí, inokedy hľadá cielene niečo konkrétne. Zaujímavosťou je, že mu ide predovšetkým o korene stromov a nie o konáre.

Keď sa návštevník rozhliadne po dvore, vidí samorasty, upravené do rôznych podôb, podpery, stojany, poličky, operadlá či stoly a lavičky. Je tu aj množstvo vyrezávaných postáv a zvierat.

"Často chodím do lesa, tam je inšpirácie habadej. Tam mám svoje zázemie a takéto veci potom prenášam z prírody domov na záhradu a upravujem," hovorí Dominik.

S úsmevom dodáva, že ak to takto pôjde ďalej, budú musieť prikúpiť nejaký pozemok. Vraj ani nedokáže spočítať, koľko vecí takto vyrobil, niečo si nechal, veľa porozprával svojim známym a príbuzným.

V dome sme našli jednu pivnicu, v ktorej boli desiatky drevených hríbov. Údajne sa sem teraz chodia všetci z rodiny pokochať, pretože je sucho a v lese huby nerastú.

Dominik nám prezradil aj to, ako sa chce dopracovať k svojmu domu a splniť si tak svoj sen.

"Tak samotný skelet mi urobí firma a ten interiér a veci do exteriéru si budem vyrábať. Dá sa povedať, že od podlahy až po strechu budú samé korene. Z toho bude nábytok, linky, komplet skrine, postele, lustre," hovorí umelecký stolár. Nikto mu vraj do toho nebude hovoriť, výber je len na ňom, lebo zatiaľ je stále slobodný.

Podľa toho, čo môže človek vidieť vo vnútri domu, sa dá predpokladať, že Dominik skutočne nehovorí do vetra. V izbách je množstvo lavičiek, stoličiek či stolov, ktoré sú vyrobené z takzvanej koreniny. Podľa stolára je to vraj veľmi trvácny materiál a vydrží viac ako drevo.

Tu bude player