Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Exprimátor Prešova dostal päť rokov za prípravu podvodu

Milan Benč Foto: TASR/Milan Kapusta

Rozsudok pre bývalého primátora súvisí s projektom priemyselného parku IPZ Prešov – Záborské, o ktorého výstavbe sa rozhodlo v roku 2005.

Bratislava 5. februára (TASR) - Špecializovaný trestný súd (ŠTS) dnes odsúdil na päťročný trest odňatia slobody vo väzení s minimálnym stupňom stráženia bývalého primátora mesta Prešov Milana Benča. Súd ho uznal vinným z prípravy subvenčného podvodu a poškodzovania finančných záujmov európskych spoločenstiev. TASR dnes o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjaková s tým, že rozhodnutie súdu ešte nie je právoplatné.

Rozsudok pre bývalého primátora súvisí s projektom priemyselného parku IPZ Prešov – Záborské, o ktorého výstavbe sa rozhodlo v roku 2005. Mesto malo dostať z eurofondov 6,6 milióna eur, ktoré mali slúžiť na úhradu nákladov spojených s vybudovaním parku.

Benč bol obvinený ešte v roku 2009. Dôvodom bola žiadosť o dotáciu zo Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), ktorá nebola v súlade s uznesením mestského zastupiteľstva. Po zmene primátora sa totiž prišlo na to, že mesto pred podpisom zmluvy nemalo majoritný podiel v spoločnosti, ktorá mala IPZ Prešov – Záborské spravovať. To však bolo podmienkou pre poskytnutie dotácie. Nevysporiadaná bola situácia aj okolo pozemkov pod priemyselným parkom.