Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

FOTO: Extrémna búrka zasiahla Bratislavu a Záhorie, trhala strechy

Silný nárazový vietor strhol v noci počas búrky časť strechy z bytovky na Ceste mládeže v Malackách. Foto: I. Sochorová, S. Osuský
Búrka v Bratislave Foto: Teraz.sk
Víchrica spôsobila aj pád stromu na miestnu národnú kultúrnu pamiatku - synagógu v Malackách. Foto: I. Sochorová, S. Osuský
Spadnuté trolejbusové vedenie pri vlakovej stanici. Foto: Teraz.sk
Foto: Teraz.sk

Z minúty na minútu sa zodvihol silný vietor, s rýchlosťou do 100 km/h.

Bratislava 10. augusta (Teraz.sk/TASR) - Bratislavu a okolie zasiahla veľmi silná búrka, mnoho domácností sa ocitlo bez elektriny.





"Viaceré časti Bratislavy a jej okolia sa ocitli bez dodávok elektrickej energie. Búrka spôsobuje materiálne škody," informuje portál imeteo.

"Sedeli sme na terase a debatovali so susedmi, keď sa zrazu zodvihol silný vietor a všetko nám začalo odfukovať. Ledva sme stihli zachrániť lehátka a stôl," napísal do redakcie Teraz.sk čitateľ Tomáš z Marianky. Ako dodal s príchodom búrky vypadla aj elektrina a naokolo, kde vidí ani nefunguje.

Foto od čitateľky Marty z Bratislavy



Podľa informácií imeteo búrka napáchala škody aj priamo v hlavnom meste. " V meste vyvrátila niekoľko stromov a hlásené sú aj strhnuté strechy," dodáva portál.

Nočná búrka si vyžiadala evakuáciu niekoľkých obyvateľov Cesty mládeže
Silný nárazový vietor strhol v noci počas búrky časť strechy z bytovky na Ceste mládeže. Na miesto prišli počas noci veliteľ zásahových zložiek Pavol Mikulášek, prednosta okresného úradu Jozef Mračna aj primátor mesta Juraj Říha.

Ten ešte počas noci prijal potrebné opatrenia v súlade so zákonom č. 42/1994 o civilnej ochrane obyvateľstva a s prihliadnutím na skutočnosť, že mesto je v zmysle zákona o obecnom zriadení povinné v podobných situáciách zabezpečiť obyvateľom náhradné ubytovanie na nevyhnutnú dobu, desať ohrozených ľudí bolo v súčinnosti so záchrannými zložkami a Okresným úradom v Malackách evakuovaných do areálu Záchrannej brigády HaZZ v Malackách. Ďalší odišli k príbuzným a pre prípad núdze radnica preverila situáciu s ubytovaním v miestnych hoteloch.

Podľa vyjadrení záchranárskych zložiek a kompetentných orgánov, strhnutá strecha by mala byť odstránená už v dopoludňajších hodinách. Následne stav domu zhodnotí statik. Pokiaľ bude všetko v poriadku, obyvatelia by sa mohli ešte dnes vrátiť do svojich domovov.

Víchrica spôsobila škody aj v uliciach. Od rána mesto zabezpečuje prostredníctvom mestskej spoločnosti TEKOS odstraňovanie padnutých stromov a konárov a kontrolu verejného osvetlenia. Víchrica spôsobila aj pád stromu na miestnu národnú kultúrnu pamiatku - synagógu, kde prišlo k poškodeniu strechy, okien a fasády. Aktuálne sa odstraňuje zrezaný peň, okolie synagógy je bezpečné.
Poškodené a spadnuté stromy v Zámockom parku v Malackách.
Foto: I. Sochorová, S. Osuský


Poškodené a spadnuté stromy zostali aj v Zámockom parku, ktoré bude mesto postupne odstraňovať v poludňajších hodinách. Iné väčšie škody na mestskom či inom majetku zatiaľ nie sú hlásené.
Informovala I. Sochorová a S. Osuský


Silný vietor v hlavnom meste vyvracal stromy a skomplikoval tak verejnú hromadnú dopravu. Na hlavnej vlakovej stanici spadli napríklad stromy na trolejbusové vedenie, v Ružinove na električkovú trať. Z viacerých dedín v okolí Bratislavy zase hlásia výpadok elektrického prúdu.

Foto od čitateľa Filipa z Bratislavy

Silný vietor pocítili aj na bratislavskom letisku, kde bol zaznamenaný náraz vetra s rýchlosťou rovných 100 km/h.

Podľa portálu imeteo.sk strhla veterná smršt aj v Senci niekoľko striech.

Búrka prevracala aj prenosné toalety.
Foto: Teraz.sk


Výrazný búrkový komplex smeroval z hlavného mesta k severovýchodu, smerom na Trnavu.

Vyvrátený strom v Petržalke.
Foto: Igor Kováč


Vo štvrtok (10.8.) večer po 22.00 h cez územie Slovenska od juhozápadu prechádzal búrkový systém, ktorý sa prejavil silnými nárazmi vetra. V Malom Javorníku zaznamenali meteorológovia silnú víchricu. Maximálne nárazy rýchlosti vetra tu presiahli 126 kilometrov za hodinu (km/h). Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Priemerná rýchlosť vetra počas dvoch minút bola v Malom Javorníku na úrovni 88,2 km/h. Maximálny náraz rýchlosti vetra 129,6 km/h tu bol zaznamenaný o 22.11 h a 22.12 h, čo je najvyšší maximálny náraz rýchlosti vetra v roku 2017 v tunajšej meteorologickej stanici.

"Od začiatku tohto roka do štvrtka bol na danej stanici maximálny náraz rýchlosti vetra na úrovni 100,8 km/h nameraný 31. januára," podotkli meteorológovia SHMÚ.

V Bratislave na letisku bola zaznamenaná víchrica, priemerná rýchlosť vetra počas dvoch minút bola na úrovni 84,6 km/h. Maximálny náraz rýchlosti vetra mal 100,4 km/h, čo je podľa SHMÚ tiež najvyšší maximálny náraz rýchlosti vetra v roku 2017 na danej stanici. Meteorológovia na bratislavskej Kolibe taktiež zaznamenali najvyšší náraz vetra 29,7 metra za sekundu, čo predstavuje rýchlosť vetra až 106,9 km/h.

Búrky a silný vietor spôsobili najmä na západnom Slovensku viaceré škody. Hasiči ešte dnes ráno odstraňovali najmä popadané stromy, odtrhnuté a spadnuté strešné krytiny, vyvrátené elektrické stĺpy. Pomáhali aj pri spriechodňovaní komunikácií. Nepriaznivé počasie zapríčinilo doteraz podľa Prezídia HaZZ v Bratislavskom kraji najmenej 132, v Trnavskom kraji 110, v Trenčianskom kraji 27, Nitrianskom kraji 12 a v Žilinskom kraji deväť výjazdov.

Najsilnejšie nárazy vetra (podľa informácií SHMÚ) :
Malý Javorník 130 km/h,
Jaslovské Bohunice 104 km/h,
Bratislava letisko 100 km/h,
Bratislava Koliba 99 km/h,
Piešťany 98 km/h,
Kuchyňa 93 km/h,
Moravský Sv. Ján 92 km/h,
Slovenský Grob 83 km/h


V bratislavskej mestskej časti Ružinov tiež poriadne hrmelo. "Búrka v Ružinove polámala stromy na Radarovej ulici a ulici Maximiliana Hella. Žiaľ, niektoré z nich popadali aj na autá pred domom," napísal do redakcie Teraz.sk čitateľ Michal.
Blesky nad Ružinovom. Poslal čitateľ Michal.
Foto: Teraz.sk


Polámané stromy v Petržalke
Foto: Teraz.sk


Čitateľ Dominik nám zaslal fotku zničeného ovocného stromu na Drotárskej v Bratislave.
Čitateľ Dominik nám zaslal fotku zničeného ovocného stromu na Drotárskej v Bratislave.
Foto: Teraz.sk


Aké počasie je práve u vás a čím vás prekvapilo? Pošlite nám fotografiu alebo video na adresu Teraz@tasr.sk.


Róbert z Medzeva odfotil v Petržalke takýto vyvrátený strom

.
Škody po búrke v Bratislave

.

Veterná smršť výrazne obmedzila železničnú dopravu na západnom Slovensku


Dážď a extrémne silný vietor počas uplynulej noci výrazne obmedzili aj železničnú dopravu na západnom Slovensku a na Záhorí. Búrka a silný vietor lámali konáre stromov či vyvracali stromy, ktoré padali na železničnú trať. Na viacerých miestach sa poškodili trakčné vedenia alebo dochádzalo k výpadkom elektrickej energie a trakčného napájania. To spôsobilo aj mnohé poruchy zabezpečovacích zariadení. TASR o tom informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková.

Počas štvrtkového (10.8.) večera a dnešného rána zaznamenali ŽSR na západnom Slovensku problémy na vyše 20 traťových úsekoch. Najväčší problém nastal vo štvrtok krátko po 17.00 h na slovensko-českej hranici, keď v úseku Lanžhot (ČR) – Kúty narazil medzinárodný vlak EC 173 do spadnutého stromu na trati. Strom poškodil trakčné vedenie a ohnutý bol aj stĺp trakčného vedenia. "ŽSR okamžite nasadili svojich zamestnancov a techniku, ktorí od uvedenej hodiny nepretržite zasahovali aj na ďalších úsekoch a pracovali na odstránení stromov z tratí, oprave trakčného vedenia a zabezpečovacích zariadení," priblížila Pavliková.

Osobné vlaky medzi Českom a Slovenskom boli nahradené autobusmi, ostatné vlaky však nebolo možné ani presmerovať odklonom cez Holíč, keďže na českej strane nebola zjazdná ani táto trať. Dopravu sa podarilo obnoviť o 22.40 h. Následne však viaceré úseky od Kútov po Bratislavu zasiahli padajúce konáre a stromy.

Doprava v úseku Sekule – Veľké Leváre na trati Kúty – Bratislava, Hlavná stanica bola prerušená od 23.17 do 02.00 h pre spadnutý strom, ktorý po údere blesku začal horieť. "Na trati Trnava – Kúty v úseku Jablonica - výhybňa Dúbrava je od rána zabezpečená náhradná autobusová doprava pre cestujúcich z dôvodu spadnutého stromu v uvedenom úseku. Toto prerušenie železničnej dopravy stále trvá," upozornila Pavliková.