Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Bánovce nad Bebravou hospodárili v prvom polroku s prebytkom

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk/Internet

Celkové výdavky malo mesto na úrovni 6.050.006,11 eura, čo je 37,42 % z očakávaných výdavkov za tento rok.

Bánovce nad Bebravou 19. septembra (TASR) - Ku koncu prvého polroka tohto roka predstavovali celkové príjmy Bánoviec nad Bebravou asi 7,5 milióna eur, celkové výdavky mesta dosiahli úroveň približne 6,05 milióna eur. Vyplýva to zo správy o plnení rozpočtu mesta, ktorú na svojom rokovaní v stredu schválili tamojší mestskí poslanci.

Mesto naplánovalo svoj rozpočet ako vyrovnaný, jeho príjmy ako i výdavky po viacerých úpravách boli k 30. júnu zhodne na úrovni 16.166.684,89 eura. Príjmy mesta v prvom polroku dosiahli sumu 7.547.461,95 eura, čo predstavuje 46,69 % z plánovaného rozpočtu na tento rok.

Celkové výdavky malo mesto na úrovni 6.050.006,11 eura, čo je 37,42 % z očakávaných výdavkov za tento rok. K 30. júnu tak mesto vykázalo v rozpočte prebytok 1.497.455,84 eura.

"Dosiahnutý prebytok bol spôsobený nízkym čerpaním kapitálových výdavkov, nakoľko tie najväčšie investície ako dostavba zimného štadiónu a obnova bytového domu na 5. apríla budú zrealizované až v druhom polroku 2018 a teda aj finančné prostriedky z rezervného fondu mesta a úverových zdrojov budú čerpané až v druhom polroku," zdôvodnila pre TASR vedúca finančného oddelenia Mestského úradu v Bánovciach nad Bebravou Eva Straňáková.

Čerpanie prebytku sa tak podľa nej realizuje postupne podľa potreby a časového hľadiska výdavkov na rozpočtované účely.

Bežné príjmy v prvom polroku naplnilo mesto na 52,61 %, príjem malo vyšší i v rámci podielových daní. "Podielové dane sme rozpočtovali s rezervou, nakoľko nikdy nevieme, v akej výške budú. Ak by sme ich rozpočtovali v plnej výške, tak by mohol vzniknúť problém a museli sme si dospieť ku kráteniu výdavkov alebo k ich viazaniu," ozrejmila ďalej Straňáková.

Nižšie plnenie kapitálových príjmov, ktoré boli na úrovni 7,74 %, podľa radnice vyplýva zo skutočnosti, že vo svojom rozpočte zahrnula kapitálové príjmy z Úradu vlády SR na ihrisko pre Základnú školu Komenského a dotáciu z Európskej únie na projekt Európa pre občanov a k ich plneniu dôjde v tomto polroku.