Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Funkcie sa v pondelok na strednom Považí ujme hneď päť primátorov

Richard Rybníček Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Odovzdávanie moci po komunálnych voľbách by mala sprevádzať dôstojnosť a zároveň aj dohoda medzi odchádzajúcim a prichádzajúcim starostom či primátorom

Trenčín 9. decembra (TASR) – Primátori piatich miest na strednom Považí zvolali ustanovujúce zasadnutie mestských zastupiteľstiev na posledný možný termín, ktorý po komunálnych voľbách určuje zákon. Kým v Trenčíne do primátorského kresla zasadne tretíkrát v rade Richard Rybníček, v Ilave, Dubnici nad Váhom, Nemšovej a v Trenčianskych Tepliciach dôjde na primátorskom kresle ku zmenám.

V okresnom meste Ilava vystrieda v pondelok (10.12.) vo funkcii primátora Štefana Daška Viktor Wiedermann, v Dubnici nad Váhom nahradí Jozefa Gašparíka Peter Wolf, v Trenčianskych Tepliciach Zuzana Frajková Ďurmeková Štefana Škultétyho a v Nemšovej Františka Bagina Miloš Mojto. Zákonnosť volieb v Nemšovej bude ešte riešiť ústavný súd, ktorý prijal sťažnosť úradujúceho primátora Bagina na nezákonný priebeh volieb.

Podľa hovorcu Združenia miest a obcí Slovenska Michala Kaliňáka sa zvolanie ustanovujúce zasadnutia v poslednom možnom termíne môže vnímať aj ako naťahovanie času, môže to však byť vnímané aj ako snaha dokončiť niektoré rozbehnuté veci. "Treba však otvorene povedať, že od volieb do ustanovujúceho zastupiteľstva by samospráva nemala prijímať žiadne zásadné rozhodnutia," zdôraznil Kaliňák.

Odovzdávanie moci po komunálnych voľbách by podľa neho mala sprevádzať dôstojnosť a zároveň aj dohoda medzi odchádzajúcim a prichádzajúcim starostom či primátorom. "Dohodnúť by sa mali na termíne zvolania ustanovujúceho zasadnutia, na jeho programe a na tom, ako bude spracovaný a odovzdaný preberací protokol tak, aby sa nastupujúci starosta a primátor mohol čo najlepšie zžiť s fungovaním úradu," doplnil.