Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Gréckokatolíci sa cez víkend stretnú na púti v Litmanovej

Prešovský arcibiskup a metropolita gréckokatolíckej cirkvi Mons. Ján Bebjak Foto: TASR/Milan Kapusta

Na Hore Zvir v Litmanovej očakávajú na tradičnej odpustovej slávnosti 4. a 5. augusta tisícky gréckokatolíkov. Dvojdňová púť vyvrcholí v nedeľu slávnostnou archijerejskou svätou liturgiou.


Prešov/Litmanová 3.augusta (TASR) – Na Hore Zvir v Litmanovej okrese Starej Ľubovne, očakávajú na tradičnej odpustovej slávnosti 4. a 5. augusta tisícky gréckokatolíkov.

Hovorca Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku Ľubomír Petrík dnes informoval TASR, že dvojdňová púť vyvrcholí v nedeľu slávnostnou archijerejskou svätou liturgiou, ktorá sa začne o 10.30 h. "Hlavným celebrantom a slávnostným kazateľom bude Jeho Blaženosť Svjatoslav Ševčuk, kyjevsko-haličský väčší arcibiskup, hlava Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi. Koncelebrovať budú viacerí arcibiskupi a biskupi zo Slovenska a zahraničia," pripomenul Petrík.

Hora Zvir pri Litmanovej
Foto: TASR/Milan Kapusta
Odpust so skupinou Anastasis
Program odpustovej slávnosti sa začne v sobotu (4.8.) o 14.30 h Akatistom k sv. Cyrilovi a Metodovi, pokračovať bude posvätením vody a následne Veľkou večierňou s požehnaním lítijných darov. O 18. hodine sa začína Archijerejská svätá liturgia, ktorú bude celebrovať prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak. Vo večernom programe účastníci odpustovej slávnosti zhliadnu hudobno-slovné pásmo v podaní skupiny Anastasis. Na tradičnú Krížovú cestu sa veriaci vydajú o 22.30 h a tá následne o polnoci vyvrcholí svätou liturgiou a eucharistickou adoráciou.

Hora Zvir pútnickým miestom
V nedeľu sa o 8.00 h sa bude konať Akatist k Presvätej Bohorodičke, po ňom bude nasledovať duchovné slovo na tému "Vzťah Boha a človeka cez prírodu". Púť o 10.30 h vyvrcholí Archijerejskou svätou liturgiou. Arcibiskup Babjak vyhlásil dovtedajšie miesto modlitby na Hore Zvir pri Litmanovej za pútnicke miesto Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie 7. septembra 2008. Za hlavnú púť ustanovil nedeľu po prvom piatku v mesiaci august. Okrem nej je na tomto mieste púť každý mesiac v nedeľu po prvom piatku.

Petrík pripomenul, že 8. augusta 2010 bol na Hore Zvir zverejnený dekrét o ustanovení puta duchovného príbuzenstva tohto mariánskeho pútnického miesta s pápežskou Bazilikou Santa Maria Maggiore v Ríme.