Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Greenpeace prijali odmietnutie ťažby uránu v Košiciach

Protest občanov Košíc proti plánovanej ťažbe uránu na Jahodnej pri Košiciach Foto: TASR

Minister životného prostredia Peter Žiga sa postavil na stranu samosprávy aj protestujúcich občanov.

Košice 15. apríla (TASR) - Bratislava 15. apríla (TASR) - Environmentalisti privítali odmietavé stanovisko ministra životného prostredia Petra Žigu, ako aj košického primátora Richarda Rašiho k plánovanej ťažbe uránu v lokalite Jahodná – Kurišková pri Košiciach. "Sme radi, že mestské zastupiteľstvo Košíc opäť veľmi jednoznačne potvrdilo, že stojí na strane občanov a nie banskej spoločnosti," povedal riaditeľ Greenpeace Slovensko Juraj Rizman.

Ako ďalej poznamenal, pevne verí, že kompetentní vypočujú hlas samosprávy a občianskej verejnosti a po geologickom prieskume akékoľvek plány na začatie ťažby uránu odmietnu. Podľa jeho slov s prebiehajúcim prieskumom problém nemajú.

Minister životného prostredia je proti ťažbe

Minister životného prostredia Peter Žiga sa dnes na rokovaní košického mestského zastupiteľstva vyslovil proti ťažbe uránu pri Košiciach. Postavil sa tak na stranu samosprávy aj protestujúcich občanov. "Hovorím to ako Košičan, aj ako minister, s ťažbou uránu v tejto lokalite nesúhlasím a urobím všetko, čo je v mojich možnostiach, aby som jej zamedzil," povedal.

V súčasnosti pokračuje v oblasti geologický prieskum. Šéf envirorezortu upozornil, že jeho výsledkom bude len informácia o stave zásob a spoločnosť si v tejto chvíli plní povinnosti, ktoré jej určuje zákon. Ak by sa však pristúpilo k zastaveniu prieskumu bez opory v zákone, hrozilo by vymáhanie investovaných prostriedkov na súde. Mestské zastupiteľstvo v Košiciach dnes prijalo uznesenie, ktorým opätovne prípadnú následnú ťažbu uránu odmietlo.

Takmer 80 percent Košičanov nesúhlasí s ťažbou

Vyše 79 percent občanov Košického samosprávneho kraja (KSK) nesúhlasí s prípadnou ťažbou uránu v tomto regióne. Naopak, naklonených je zamýšľanej ťažbe len niečo vyše päť percent opýtaných. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý v košickom VÚC realizovala agentúra Polis Slovakia v dňoch 5. - 9. apríla 2013. Prieskum na vzorke 1008 respondentov vo veku nad 18 rokov sa uskutočnil na objednávku organizácie Greenpeace.

"Vedeli sme, že ľudia nesúhlasia s tým, aby sa na území kraja ťažil urán. Chýbali nám však konkrétnejšie údaje. Teraz ich máme a ja som rád, že sú aj napriek rozsiahlej PR kampani banskej spoločnosti, ktorá skúma uránové ložisko nad Košicami, jednoznačné," uviedol riaditeľ Greenpeace Slovensko Juraj Rizman. Výsledok prieskumu je podľa neho veľmi jasný signál politikom na národnej, ako aj regionálnej úrovni. "Pevne verím, že politici vypočujú hlas verejnosti a po geologickom prieskume akékoľvek plány na začatie ťažby uránu odmietnu," konštatoval.

Na verejnosti diskutovaný bol aj nedávny pokus zmeniť geologický zákon v prospech prieskumu uránových rúd. Rezort životného prostredia po negatívnej reakcii zo strany samospráv, environmentalistov i občianskej verejnosti napokon garantoval zachovanie dnešných právomocí samospráv, ktoré sa tak aj naďalej budú môcť rozhodnúť, či na svojom území uránový prieskum povolia, alebo nie.