Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Hasiči mali plné ruky práce s požiarmi, horelo aj na Luníku IX

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Za necelých 12 hodín mali košickí hasiči 26 výjazdov. Takmer všetky vznikli pri vypaľovaní suchých tráv.

Košice 12. marca (TASR) - Plné ruky práce mali dnes košickí hasiči, ktorých zavolali k vyše 20 prípadom požiarov. Všetky vznikli pri vypaľovaní suchých tráv.

"Za necelých 12 hodín sme mali 26 výjazdov," potvrdil dnes pre TASR operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru v Košiciach Ivan Megyesi. Len dva prípady nesúviseli s vypaľovaním - horel kontajner a piecka v rodinnom dome zadymila kuchyňu.

Suchú trávu vypaľovali v Košiciach na Luníku IX, Luníku VIII a na Pereši. Požiare hlásili ľudia aj v Moldavskom okrese, okolí Medzeva a Trebišova. Vypaľovanie suchej trávy a následný požiar je podľa Megyesiho už tradičným problémom pre jarné obdobie. Ide pritom aj o "typickú činnosť" na Luníku IX. Podľa skúseností hasičov si tam zapaľujú trávu rómske deti, ktoré si takto krátia chvíľu.

Veľkým rizikom pre vypaľovanie je veterné počasie, ktoré plamene rozšíri, upozornil operačný dôstojník. Vypaľovanie je pritom zakázané z hľadiska požiarnej bezpečnosti a ochrany životného prostredia. V určitých situáciách je možné, je však viazané na povolenie od hasičov. Pokuta pri nezákonnom vypaľovaní sa môže vyšplhať do stoviek eur.

Košických hasičov zavolali dnes podvečer aj na ihrisko na Podjavorinskej ulici v Košiciach, kde sa našla otvorená propán-butánová fľaša.