Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Historické okamihy oslobodenia si Handlová pripomína príbehmi ľudí

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Cieľom putovnej výstavy je podľa nej presadzovanie a podpora ľudských práv a slobôd, predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie.

Handlová 6. apríla (TASR) - Historické okamihy oslobodenia Handlovej spred 78 rokov si mesto pripomína i príbehmi ľudí. Putovnú výstavu Po druhej svetovej vojne neziskovej organizácie Post Bellum si verejnosť môže na Námestí baníkov pozrieť do konca apríla. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

"Výstavu tvoria štyri veľkoplošné panely, ktoré sú rozmiestnené na Námestí baníkov. Tie autenticky popisujú životy ľudí, ktorí vojnu zažili na vlastnej koži a určite sú ich príbehy hodné pozornosti tiež širokej verejnosti," uviedla Paulínyová.

Cieľom putovnej výstavy je podľa nej presadzovanie a podpora ľudských práv a slobôd, predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie. "Príbehy obyčajných ľudí tvoria tzv. malé dejiny našej krajiny. Výstava predstavuje príbehy tých, ktorí prežili druhú svetovú vojnu, holokaust, Slovenskú ľudácku republiku, boli perzekvovaní počas komunistického režimu, boli súčasťou pádu režimu počas Nežnej revolúcie," priblížila Paulínyová. Ich príbehy sú dnes na Slovensku podľa nej málo známe a mnohokrát prekrúcané alebo popierané.

"Mesto chce takouto formou rozšíriť poznanie o nedávnej minulosti a pridáva sa k mestám a obciam, s ktorými Post Bellum od roku 2015 spolupracuje," dodala hovorkyňa.

Počas druhej svetovej vojny prišlo v Handlovej o život 244 Handlovčanov, 97 ich zahynulo v koncentračných táboroch.