Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Hlavy apoštolov na oltári Majstra Pavla z Levoče varili

Oltár v kostole sv. Jakuba v Levoči Foto: TASR

Lipové drevo, z ktorého je celý oltár, varili reštaurátori približne 12 hodín.

Levoča 12. apríla (TASR) – Reštaurátorom z Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči sa počas prvých prác na obnove hlavného dreveného oltára od Majstra Pavla z Levoče v Kostole sv. Jakuba podarilo zistiť, že hlavy sôch všetkých apoštolov pri ich tvorbe varili.

"Sochy z podstavca mali odrezané hlavy a naspäť prilepené, čo zistili už bratia Kotrbovci pri obnove oltára pred 60 rokmi. Nevedeli však, prečo to tak je. V jednej knihe Hermana Kotrbu sme potom našli citát od Leonarda da Vinciho, že keď majster chce, aby mu výrobok z dreva nepraskal, treba ho dlho variť v čistej vode," vysvetlil akademický sochár Juraj Maták. Reštaurátori tak urobili pokus a vyšlo im, že pokiaľ sa varí čerstvé lipové drevo, zachováva si svoj tvar. Lipové drevo, z ktorého je celý oltár, varili pracovníci ORA približne 12 hodín.

Majster Pavol poznal traktáty Leonarda da Vinciho

Reštaurátori následne zistili, že celé telo je zozadu vydlabané v korýtku, drevná hmota tu má tri až päť centimetrov, avšak hlava pozostáva z celého bloku, ktorý by mohol praskať. Majster teda pravdepodobne poznal traktáty Leonarda da Vinciho a použil ich pri tvorbe týchto sôch. Pracovníci ORA okrem toho zistili, že sochy pochádzajú z iného, staršieho oltára, vyrobeného okolo roku 1370 a následne boli vložené do oltára Majstra Pavla z Levoče, ktorý skonštruovali v rokoch 1507 až 1517. Ich autor je však doposiaľ neznámy.

Okrem toho sa počas prvého výskumu zistilo, že na zadných stranách sôch sú napísané písmená. "Sú písané gotickou minuskulou, akurát na Ondrejovi je W v latinke. Potrebujeme odborníka, ktorý nám vysvetlí, ako sa písmeno číta, a potom to môžeme dať do súvisu s apoštolmi. Reštaurovanie to nie je len skalpel a nejaké farbičky, je to taká interdisciplinárna práca, kedy pracujeme s chemikmi, archivármi, historikmi umenia a pod.," dodal Maták.

Ilustračná foto
Foto: TASR

Vo štvrtok (11.4.) sa reštaurátorom podarilo ukončiť reštaurátorský prieskum, a tak samotné práce rozdelili do dvoch etáp. Riaditeľ ORA Ivan Tkáč predpokladá, že pokiaľ pôjde všetko podľa plánu, prvú etapu obnovy by mohli ukončiť do Vianoc. "Prvotné práce sa začali v októbri minulého roku, kedy sme postavili lešenie. Prvá etapa sa bude týkať oltárneho podstavca, jeho architektúry a sochárskej výzdoby, ktorý tvorí dve tretiny celého oltára," priblížil Tkáč. Doposiaľ sa náklady na reštaurátorské práce vyšplhali na približne 10.000 eur, na celú prvú etapu bude potrebné vynaložiť viac ako 100.000 eur. Začiatočné práce financuje Rímskokatolícky farský úrad v Levoči, ktorý je majiteľom oltára, následne sa budú kompetentní snažiť získať finančné prostriedky aj z iných zdrojov.

Druhá etapa obnovy sa týka oltárnej skrine, kde sú tabuľové maľby a nadrozmerné sochy spolu s poslednou večerou. "Počas samotných prác sa budeme snažiť porovnať polychrómiu nadstavca s polychrómiami na oltárnej skrine a na predele, či to bolo v jednom období polychrómované, keďže nadstavec je striebrený a zvyšok oltára je pozlátený," doplnil Maták.