Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

Hosťom popoludnia Na polceste na Mars bude astrobiologička M. Musilová

Na archívnej snímke budova Slovenskej národnej knižnice. Foto: TASR

V programe nebudú chýbať ani tvorivé dielne, autogramiáda a predaj vedeckej literatúry, vrátane knihy M. Musilovej Žena z Marsu.

Martin 26. júna (TASR) – Slovenská národná knižnica (SNK) v Martine usporiada v nedeľu 10. júla vedecko-popularizačné popoludnie Na polceste na Mars. Jeho hosťom bude aj slovenská astrobiologička, popularizátorka vedy a členka niekoľkých simulovaných misií na Mars Michaela Musilová. TASR o tom informovala hovorkyňa SNK Katarína Štefanides Mažáriová.

Doplnila, že mladá vedkyňa zrekapituluje pôsobenie vo vesmírnej agentúre NASA, kde sa uplatnila vďaka projektom, zameraným na výskum extremofylov a porozpráva o novom projekte. "Slovenský inovátor a konštruktér Štefan Klein predstaví Martinčanom pomocou videotechniky lietajúce auto AirCar. Vedecko-popularizačné zameranie popoludnia doplní aj prvé slovenské mobilné planetárium. Premietne vzdelávacie aj zábavné filmy (nielen) o hviezdach a vesmíre na planetárnej kupole," priblížila hovorkyňa SNK.

Slovenskú premiéru bude mať podľa nej elektrické malé mestské vozidlo Patak Rodster. "Svetovú premiéru malo koncom mája na 37. ročníku Festival Automobile International v Paríži. Upúta nielen dizajnom v štýle klasických áut, ale hlavne technologickou vyspelosťou a šetrnosťou, k životnému prostrediu aj k priestoru na parkovanie v mestách," uviedla Štefanides Mažáriová.

Upozornila, že čerešničkou na torte bude verejná prezentácia originálov slávnych diel Galilea Galileiho, Giordana Bruna a Isaaca Newtona z 15. a 16. storočia. "Knihy sú kvôli veku a krehkosti len veľmi výnimočne prezentované, a tak sa ich určite oplatí vidieť. Hoci sú verejnosti plnotextovo prístupné v Digitálnej knižnici SNK, vidieť 400-ročné legendárne diela zakladateľov moderných prírodných vied naživo, je zážitok, ktorý internet nenahradí," podotkla hovorkyňa SNK.

V programe nebudú chýbať ani tvorivé dielne, autogramiáda a predaj vedeckej literatúry, vrátane knihy M. Musilovej Žena z Marsu. Vedecko-popularizačné popoludnie Na polceste na Mars sa uskutoční od 13.00 h do 18.00 h a vstup je voľný.