Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Hrob spisovateľky Terézie Vansovej v Banskej Bystrici plánujú opraviť

Slovenská spisovateľka, dramatička a prekladateľka Terézia Vansová. Foto: Reprefoto TASR

Mesto pristúpilo k demontáži zvislých nápisných dosiek trojhrobu a po oprave zabezpečí bežnú údržbu, ktorá pozostáva z čistenia kameňa i obnovy písma.

Banská Bystrica 31. mája (TASR) - V októbri uplynie 77 rokov od úmrtia významnej slovenskej spisovateľky a národnej buditeľky Terézie Vansovej. Jej hrob sa nachádza na Evanjelickom cintoríne v Banskej Bystrici a v súčasnosti je potrebná jeho obnova. Mesto Banská Bystrica spolu s ďalšími subjektmi sa preto rozhodlo pristúpiť k jeho oprave.

Ako informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Mojžišová, hrob Terézie Vansovej je národnou kultúrnou pamiatkou. "Nachádza sa na pozemku Evanjelickej cirkvi a. v., no nie je v jej majetku. Aj napriek tomu, že nie je ani v majetku mesta Banská Bystrica, spoločne sa usilujeme o jeho záchranu a hľadáme možnosti pre jeho zachovanie," uviedla.

Mesto preto pristúpilo k demontáži zvislých nápisných dosiek trojhrobu a po oprave zabezpečí bežnú údržbu, ktorá pozostáva z čistenia kameňa i obnovy písma.

Zároveň mesto vyzýva všetkých, ktorí môžu na opravu prispieť akoukoľvek sumou, aby tak urobili a pripojili sa k iniciatíve Banskej Bystrice, Tisovca, rodnej Zvolenskej Slatiny, Evanjelickej cirkvi a. v. a ďalším spolkom či jednotlivcom. Viac informácií o dobrovoľnom príspevku nájde verejnosť na internetovej stránke Matice slovenskej alebo priamo na Evanjelickej fare na Lazovnej ulici v Banskej Bystrici.

Terézia Vansová žila 31 rokov v Banskej Bystrici, kde aj zomrela. Počas svojho života tu písala, prekladala, zbierala recepty, revidovala staršie práce, redigovala Slovenskú ženu a prispievala do Šoltésovej Živeny. Jej Sirota Podhradských sa stala prvým dievčenským románom, jej Nová kuchárska kniha bola prvou v slovenčine písanou kuchárskou knihou, ktorú napísala žena. Za román Kliatba, ktorý sa odohráva aj v meste pod Urpínom, dostala štátnu cenu.