Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na faru v Humennom prišlo darovať krv približne 100 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Oproti poslednej akcii, ktorá sa na tomto mieste konala v rámci Valentínskej kvapky krvi v marci, sa záujem o túto humánnu aktivitu zvýšil.

Humenné 23. októbra (TASR) - Na faru pri rímskokatolíckom kostole sv. košických mučeníkov v Humennom prišlo v utorok v rámci Študentskej kvapky krvi darovať najvzácnejšiu tekutinu približne 100 ľudí. Nakoniec tak mohlo urobiť 56, z ktorých 13 boli prvodarcovia.

Oproti poslednej akcii, ktorá sa na tomto mieste konala v rámci Valentínskej kvapky krvi v marci, sa záujem o túto humánnu aktivitu zvýšil. Vtedy prišlo na faru spolu 67 ľudí, z toho zaregistrovaných odberov bolo 41 a prvodarcov 11. Jana Kulová z Územného spolku Slovenského Červeného kríža (SČK) v Humennom pre TASR uviedla, že toľko darcov nečakali. "Chvalabohu ich prišlo veľa, rovnako aj prvodarcov. Atmosféra je veľmi príjemná. Je to uvoľnené," poznamenala. Radi by z toho spravili tradíciu, ktorú by realizovali najmenej dvakrát do roka. "Sme radi, že tí ľudia stále prídu a chcú bez akejkoľvek náhrady pomôcť a darovať krv," uzavrela.

Ako pre TASR povedala primárka hematologicko-transfúziologického oddelenia humenskej nemocnice Alena Rovňáková, darcovia majú takéto akcie veľmi radi. Okrem toho, že sa tu stretáva viacero ľudí, ide o iné prostredie, ktoré podľa nej tiež zohráva veľkú úlohu. "Musím podotknúť, že v tomto regióne mladí ľudia chcú darovať krv a chcú pomôcť, za to im patrí srdečná vďaka," upozornila. Podľa nej to pramení z toho, že ľudia, ktorí už darovali krv, vychovávajú svojím príkladom aj mladú generáciu. "Mnohé rodiny sú také, že darovali rodičia, teraz už deti, tie zas pozvú kamarátov, kolegov a tak," uzavrela.

Prvodarkyňa, tretiačka na gymnáziu Tamara Belejová sa rozhodla darovať krv preto, že chcela vždy nejakým spôsobom pomôcť ľuďom. "A toto je taká pomerne jednoduchá cesta, ako to spraviť," skonštatovala pre TASR. Pred darovaním mala trochu strach. Podotkla však, že prostredie, v ktorom sa realizoval, na ňu pôsobil upokojujúco.