Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Hvezdáreň v Sobotišti pozýva na Deň astronómie

Ilustračné foto Foto: TASR - Milan Drozd

Súčasťou programu budú aj prednášky, ktorých sa zhostia stredoškoláci.

Sobotište 15. marca (TASR) – Miestna organizácia Slovenského zväzu astronómov v Sobotišti a Záhorské osvetové stredisko Senica pozývajú v sobotu (17.3.) na podujatie Deň astronómie, ktoré sa uskutoční vo hvezdárni v obci Sobotište v okrese Senica. TASR informovalo Záhorské osvetové stredisko.

Vo hvezdárni si Deň astronómie pripomínajú už po 24-krát. Program pozostáva z dvoch častí. "V prvej sa venujeme prezentácii súčasných poznatkov z astronómie. Prednášky sú doplnené projekciou snímok a videosekvencií zaujímavých úkazov, simuláciou preletov kozmických sond okolo telies slnečnej sústavy a virtuálnou oblohou. V druhej časti realizujeme 'živé' pozorovanie ďalekohľadom, resp. s využitím laserového ukazovadla prezentujeme súhvezdia a najjasnejšie hviezdy večernej oblohy," ozrejmil program zástupca hvezdárne Svetozár Štefeček.

Súčasťou programu budú aj prednášky, ktorých sa zhostia stredoškoláci. „Sú to členovia astronomického krúžku, ktorý funguje pri hvezdárni. Mnohí z nich sú úspešní riešitelia súťaží Čo vieš o hviezdach alebo Astronomickej olympiády aj na medzinárodnej úrovni," doplnil Štefeček. Jednou z tohtoročných tém bude kozmická misia Osiris-Rex, ktorá bude mapovať povrch asteroidu Bennu. Ďalšia z prednášok bude o nedávno ukončenej misii kozmickej sondy Cassini, ktorá skúmala Saturn a jeho mesiace. "Nasimulujeme si aj zaujímavé astronomické úkazy viditeľné v blízkej budúcnosti," doplnil zástupca hvezdárne.

Vo večerných hodinách bude prebiehať pozorovanie oblohy. "Počas večerného súmraku je viditeľná dvojica planét najbližších k Slnku Merkúr a Venuša, ktoré sa nachádzajú v konjunkcii nízko nad západným obzorom. S pokračujúcim stmievaním sa začnú na oblohe objavovať zimné a jarné súhvezdia, v nich budeme môcť sledovať 'deep-sky' objekty, ako sú hmloviny, hviezdokopy, prípadne i galaxie mimo našej Mliečnej dráhy," ozrejmil večerný program Štefeček.