Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Českí horolezci zablúdili v Tatrách, na pomoc musel prísť vrtuľník

Ilustračné foto. Foto: TASR

Horolezci v teréne stratili orientáciu na zostupe z Kotlového štítu a horských záchranárov požiadali o navigovanie a zároveň odoslali prostredníctvom aplikácie aj koordináty GPS.

Vysoké Tatry 7. júla (TASR) - Horskí záchranári pomáhali dvojici českých horolezcov v oblasti Kotlového štítu vo Vysokých Tatrách. Horskú záchrannú službu kontaktovali žena a muž vo veku 27, respektíve 30 rokov ešte včera vo večerných hodinách.

Z HZS informovali, že horolezci v teréne stratili orientáciu na zostupe z Kotlového štítu a horských záchranárov požiadali o navigovanie a zároveň odoslali prostredníctvom aplikácie HZS aj koordináty GPS. Podľa nich sa nachádzali pod hrebeňom Dromedárovho chrbta v masíve Kotlového štítu.

"Boli bez zdravotných komplikácií a po dohode so záchranármi sa rozhodli po tme ďalej nepokračovať, ale prečkať noc na mieste," uvádza HZS na svojej stránke.

Po polnoci sa však zhoršilo počasie, začalo sa blýskať, a tak horolezci opätovne kontaktovali záchranárov. Z miesta, v ktorom sa nachádzali, sa pokúsili presunúť. "Počas noci odosielali priebežne súradnice aktuálnej polohy. Niekoľko prijatých GPS súradníc však ukazovalo, že sa prakticky s malou odchýlkou pohybovali iba v okruhu jedného miesta," dodáva HZS.

V ranných hodinách, keď už mladá žena začala pociťovať vyčerpanie a podchladenie, požiadali o pomoc opäť. Horskí záchranári preto požiadali o súčinnosť posádku leteckých záchranárov z Popradu, ktorá po vysadení lekárky na heliporte v Starom Smokovci vyzdvihla na palubu jedného záchranára HZS. Vrtuľníku sa však vzhľadom na silný vietor a turbulencie nepodarilo vysadiť ho priamo pri postihnutých, iba pod Kotlovým štítom, odkiaľ postupoval ku obom pozemne.

"Po dosiahnutí uviaznutých horolezcov ich horský záchranár za pomoci lanovej techniky dostal z komplikovaného terénu. Následne pokračovali v zostupe na Sliezsky dom, odkiaľ ich transportovali terénnym vozidlom do Tatranskej Polianky, kde bola záchranná akcia ukončená," uzatvára HZS na svojej stránke.