Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

ZÁCHRANÁRI V AKCII: Z Gerlachu evakuovali sedem uviaznutých horolezcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/ Milan Podmaník

Štyria českí a traja poľskí horolezci ostali vo východnej stene Gerlachu po tom, čo v tme netrafili správnu zostupovú cestu.

Vysoké Tatry 17. júna (TASR) – Horskí aj leteckí záchranári mali v nedeľu rušnú noc. Z Gerlachovského štítu pomáhali dole uviaznutým horolezcom. Krátko po polnoci prijala Horská záchranná služba (HZS) prostredníctvom tiesňovej linky 112 žiadosť o pomoc. Volajúci oznámil, že štyria českí a traja poľskí horolezci ostali vo východnej stene Gerlachu po tom, čo v tme netrafili správnu zostupovú cestu.

Letecká posádka z Popradu v skorých ranných hodinách vyzdvihla z heliportu v Starom Smokovci dvoch horských záchranárov a leteli do Velickej doliny. Po lokalizácii miesta horských záchranárov vysadili v stene pri uviaznutých horolezcoch a všetkých pripravili na letecký transport. Za pomoci vrtuľníka ich postupne evakuovali z terénu a transportovali k Sliezskemu domu. Zdravotný stav horolezcov bol dobrý a nikto nebol zranený. Záchrannú akciu ukončili pred ôsmou hodinou ráno.