Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

J. Matej: Nová strecha by mohla zhorený kaštieľ v Ožďanoch zachrániť

Na snímke západné krídlo s vežou renesančného kaštieľa v Ožďanoch v okrese Rimavská Sobota, ktorému začiatkom októbra 2019 zhorela šindľová strecha, 14. októbra 2019. Foto: TASR - Branislav Caban

Napriek tomu, že stavba posledné desaťročia chátrala a bola verejnosti neprístupná, aj počas tohto leta podľa starostových slov chodievalo ku kaštieľu veľa turistov, hlavne z Maďarska.

Ožďany 14. októbra (TASR) – Záchrana renesančného kaštieľa v Ožďanoch pri Rimavskej Sobote, ktorému začiatkom októbra zhorela šindľová strecha, je podľa starostu obce Jána Mateja reálna. Ako uviedol na pondelkovej tlačovej konferencii priamo pred kaštieľom, prvým krokom na záchranu by malo byť čo najskoršie prestrešenie objektu.

„Každá obec má kostol, krčmu, ale kaštieľ nemá každá dedina. My Ožďanci, celá obec, sme nešťastní z toho, že strecha zhorela. Budem veľmi rád, ak sa podarí zrekonštruovať aspoň tú strechu, zastabilizovať to,“ podotkol starosta. Potvrdil tiež, že aj od vlastníka objektu má informácie o snahe zachrániť objekt pred rozpadnutím.



Ako pokračoval, miestni obyvatelia sa snažia založiť občianske združenie a vyhlásiť národnú zbierku na záchranu kaštieľa. „Ľudia majú záujem, len treba začať a určite sa to spoločnými silami podarí,“ podotkol Matej.

Napriek tomu, že stavba posledné desaťročia chátrala a bola verejnosti neprístupná, aj počas tohto leta podľa starostových slov chodievalo ku kaštieľu veľa turistov, hlavne z Maďarska. „Brána bola zavretá, preto sa otáčali. Oslovil som teda majiteľov, aby sme ku kaštieľu osadili aspoň nejaké informačné tabule o jeho histórii,“ podotkol Matej.

Spomenul tiež, že počas 20 rokov, ako je vo vedení obce, sa stále kaštieľom zaoberali. „V roku 1996 sa tu postavila koniareň, začali sa prehlbovať pivnice. Tie katakomby sú v celkom dobrom stave, platne a piliere, ktoré boli vtedy urobené, držia,“ načrtol starosta, podľa ktorého by nová strecha mohla objekt zachrániť pre ďalšie generácie.

TASR sa pokúsila získať aj stanovisko vlastníka kaštieľa, Bystrickej dopravnej spoločnosti, zatiaľ sa jej s ním však nepodarilo skontaktovať.

Renesančný kaštieľ je najvýznamnejšou pamiatkou Oždian. V 17. storočí sa v ňom narodila Julianna Korponayová, známa z románu Móra Jókaiho ako Levočská biela pani. Objekt bol vážne poškodený počas druhej svetovej vojny pri prechode frontu. Neskôr bol čiastočne opravený, napriek tomu však bol niekoľko desaťročí prázdny a chátral.

Pri októbrovom požiari, ktorý kompletne zničil šindľovú krytinu aj s krovom, vznikli podľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici škody vo výške najmenej 300.000 eur.