Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Jánske ohne nad Šíravou oživia rituály spojené s letným slnovratom

Jánske ohne, ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Na brehu Vinianskeho jazera ponúkne toto podujatie už tento víkend (22. a 23.6.) návštevníkom pestrý program.

Vinné 18. júna (TASR) – Jánske ohne nad Šíravou oživia pradávne rituály a tradície spojené s letným slnovratom. Na brehu Vinianskeho jazera ponúkne toto podujatie už tento víkend (22. a 23.6.) návštevníkom pestrý program.

V piatok vyrastie na jeho brehu staroslovanská osada, ktorá počas oboch dní priblíži predkresťanské zvyky vítania slnovratu. Pripravené sú aj ukážky bojov a remesiel, ochutnávka slovanských jedál či možnosť odfotiť sa v slovanskej dedine. Záver prvého dňa bude patriť hudobným skupinám Strigôň a Gjoll.

"Stalo sa už tradíciou, že podujatie sa v sobotu začína výstupom na Viniansky hrad, kde na návštevníkov vždy čaká nejaké prekvapenie. V tomto roku sa prenesú do rozprávky o Vinianskej pyšnej princeznej. Pripravená bude aj ochutnávka vinianskeho vína a ukážky stredovekých remesiel," prezradil starosta obce Vinné (okres Michalovce) Marián Makeľ.

Na tých, ktorí sa na hrad nevyberú, čaká ulička remesiel, športové a zábavné súťaže, lukostreľba a streľba z kuše, výstava Gitarového múzea zo Sobraniec alebo ochutnávka vína i svätojánskeho nápoja lásky. Chýbať nebude ani folklór, tiež množstvo zábavy a atrakcií pre deti. Cestou na hrad i pri jazere predvedú svoje umenie stredovekí šermiari.

Súčasťou sobotňajšieho programu je svetelná výzdoba, ohňová šou, zapálenie svätojánskej vatry a ohňostroj. Na pódiu vystúpi detský folklórny súbor Vánok a speváčka Veronika Rabada.

Aj v tomto roku sú počas podujatia pripravené zľavnené turistické ponuky, ktoré sa dajú využiť cez spomínané víkendové dni.

Jánske ohne nad Šíravou sú zaradené do výberu TOP podujatí programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita.