Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Jarné Bratislavské jazzové dni ponúknu mladý svetový džez

Ilustračné foto. Foto: TASR/Branislav Račko

Bratislava 23. apríla (TASR) – Kadri Voorand, Ester Rada a Omar Hakim & Rachel Z sa predstavia na Jarných bratislavských jazzových dňoch. Tie prebehnú v sobotu (28.4.) v bratislavskom Ateliéri Babylon. "Príďte už na začiatok, nech vám neujde koncert skvelej Kadri Voorand," odporúča fanúšikom Peter Lipa.

"Kadri Voorand je z Estónska, krajiny, ktorú u nás z jazzovej stránky veľmi nepoznáme. Keď som ju počul prvýkrát, jej spev ma príjemne šokoval. Pracuje na takej širokej a univerzálnej báze, že je ťažké ju niekam zaradiť. Je mladá, veľmi talentovaná a pri klavíri si rozumie napríklad s Joss Stone. Jej koncert odporúčam určite si vypočuť," nešetril slovami chvály Lipa a dodal: "Teším sa aj na koncert Ester Rada. Táto Etiópčanka žijúca v Izraeli je dokonalá a výrazná. Jej koncert je zážitkom."

Voorand je jazzová speváčka, pianistka a skladateľka, ktorej originálna hudba a naozaj nezameniteľný výraz a improvizačné zručnosti v kombinácii prvkov estónskej ľudovej hudby očaria. Minulý rok získala cenu Estonian Music Awards ako umelkyňa roka, za svoj album Armupurjus dostala cenu jazzového albumu roka.

Omar Hakim a Rachel Z sa na hudobnej scéne pohybujú najdlhšie z tohtoročného trojlístka. Hakim bol bubeníkom najslávnejšej fusion kapely Weather Report, hrával aj s jazzovými hviezdami ako Miles David, John Scofield či Geogre Benson. Rachel Z, jeho manželka, je skvelou klaviristkou. Preslávila sa v jazze, jej hudba je veľmi komunikatívna. Na jarných džezákoch sa predstavia s projektom OZ Experience, v ktorom s nimi hrajú aj basgitarista Linley Marthe a gitarista Louis Winsberg.

Ester Rada slovenskú koncertnú premiéru absolvovala pred pár rokmi na Pohoda festivale. Už vtedy si získala srdcia slovenských fanúšikov. Teraz prichádza s novým albumom Different Eyes, ktorý je mixom nového soulu, funku, tradičného R'n'B a etiópskeho jazzu.

Festivalový večer Jarných Bratislavských jazzových dní v sobotu otvorí svojím koncertom Kadri Voorand. Po nej na pódium príde štvorica hudobníkov Omar Hakim & Rachel Z OZ Experience a večer uzavrie speváčka Ester Rada.

TASR informovala PR manažérka festivalu Silvia Turnerová.