Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Jazierko v Humennom vyčistili, poškodzujú ho aj vandali

Ilustračná fotka. Foto: EASYFOTO TASR - Branislav Caban

Z jazierka vylovili rôzne druhy rýb, medzi ktorými boli aj kapry, šťuky, podustvy, ostrieže, sumčeky a beličky, ktoré umiestnili do špeciálnych nádob.

Humenné 3. mája (TASR) - Technické služby mesta Humenné dokončili očistné a revitalizačné práce na jazierku na Sídlisku pod Sokolejom. Práce prebiehali od pondelka (29. 4.), keď pracovníci technických služieb z jazierka odčerpali znečistenú vodu. Ako TASR informoval Marián Škuba z tlačového referátu mestského úradu, z jazierka vylovili rôzne druhy rýb, medzi ktorými boli aj kapry, šťuky, podustvy, ostrieže, sumčeky a beličky, ktoré umiestnili do špeciálnych nádob.

Vodnú plochu a jej okolie zamestnanci technických služieb vyčistili, odstránili vodné riasy aj upravili štrkové dno. Súčasťou prác bolo aj vysadenie štyroch druhov vodných rastlín, ktoré pozitívne ovplyvňujú kvalitu vody. Jazierko následne naplnili viac ako 76.450 litrami vody.

Škuba doplnil, že znečistenie nebolo výsledkom len prírodných faktorov. Pri čistení dna našli kovové predmety, plastové obaly a sklenené fľaše, zistili aj úmyselné poškodenie fólie.

Na vodnej ploche už zaznamenali nové úmyselné poškodenie. "Štrkový obvod jazierka je opätovne narušený až k podkladovej fólii," dodal Škuba. Pripomenul tiež, že vodnú plochu na najmladšom sídlisku v Humennom vybudovali v roku 2021 v rámci projektu Zlepšenie environmentálnych aspektov na území mesta Humenné. Jazierko sa stalo kľúčovým prvkom revitalizácie tejto časti mesta a bolo podmienkou na získanie nenávratnej finančnej podpory.