Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Futbalisti a starostka sa v Karlovej Vsi hádajú pre ihrisko

Podľa starostky mestskej časti došlo k zneužitiu detí na politický boj.

Bratislava 4. februára (TASR) - Futbalový klub mládeže Bratislava-Karlova Ves (FKMKV) tvrdí, že cieleným konaním starostky mestskej časti Ves Ivety Hanulíkovej (SMER-SD) prišiel klub a 350 detí o ihrisko a tréningové priestory na Karloveskej ulici.

Starostka mala podľa predstaviteľov klubu dovoliť, aby v rozpore so zákonom vznikla pre športový areál nájomná zmluva s novým nájomcom. Výsledkom je, že FKMKV dostal príkaz nevyužívať športový areál.

Podľa podpredsedu FKMKV Richarda Savčinského, futbalový klub využíval ihrisko a telocvičňu na Karloveskej ulici na základe zmluvy o podnájme, ktorú uzavrel s Karloveským športovým klubom (KŠK), príspevkovou organizáciou mestskej časti.

Na základe kontroly KŠK miestnou kontrolórkou Jankou Mahďákovou na jeseň v roku 2012 prišlo k viacerým vážnym pochybeniam v hospodárení a vedení KŠK zo strany štatutára, riaditeľa KŠK Igora Valigu. "Jednou z chýb bolo i nezverejnenie uzavretých zmlúv s FKMKV na webovej stránke KŠK. Podľa názoru kontrolórky miestnej časti sa tak zmluvy stali neplatné," uviedol Savčinský.

Informoval ďalej, že Valiga 16. novembra 2012 podpísal nové zmluvy na využívanie ihriska a príslušného zázemia s novovzniknutým občianskym združením Rodeka. "To vzniklo len necelý mesiac pred podpisom zmluvy," uviedol Savčinský. OZ Rodeka podľa jeho slov pritom nie je športovým oddielom a nevykonáva športovú činnosť, preto ani nemôže byť členom Karloveského športového klubu.

Savčinský pre TASR uviedol, že FKMKV už aj kontaktovali zástupcovia OZ Rodeka. "My sa ale cítime byť reprezentantom mestskej časti, preto chceme rokovať s mestskou časťou," povedal Savčinský. V súvislosti s novými nájomnými zmluvami však FKMKV vo štvrtok dostal od KŠK list.

"V ňom nám oznámili, že aby sme do nedele 3. februára priestory vypratali a už ich nevyužívali," uviedol Savčinský, pričom dodal, že oficiálne vyjadrenie o ukončení či neplatnosti nájomnej zmluvy do KŠK v klube nemajú. "Momentálne netrénujeme. Zo situácie sú traumatizovaní aj rodičia detí."

Savčinský tvrdí že na celej situácii má výrazný podiel viny starostka mestskej časti Iveta Hanulíková, ktorá mala na základe zistených pochybení už dávno navrhnúť odvolanie Valigu z funkcie riaditeľa KŠK, aby ho mohlo odvolať miestne zastupiteľstvo. Tým, že to doteraz neurobila, prevzala podľa Savčinského osobnú zodpovednosť za to, že MČ nedodržiava zákony.

Klub považuje svoje zmluvy za platné a bude sa prípadne brániť súdnou cestou. Členovia klubu a rodičia mladých futbalistov zvolali na 6. februára o 16.00 hod. protestné zhromaždenie. Uskutoční sa na Molecovej ulici pred futbalovým ihriskom. Chcú na ňom verejne žiadať starostku Karlovej Vsi Ivetu Hanulíkovú, nech sa zasadí o to, aby deti z futbalového klubu mohli ďalej využívať športový areál.

Starostka mestskej časti Iveta Hanulíková v reakcii uviedla, že podľa jej názoru došlo k zneužitiu detí na politický boj. "Nakoľko poslankyňa miestneho zastupiteľstva Dana Čahojová spoločne so sestrou, tiež poslankyňou Zuzanou Volkovou a neúspešným kandidátom na poslanca Richardom Savčinským zneužívajú situáciu a trvajú na tom, že zmluva na ihrisko môže byť uzavretá iba s pánom Čahojom, predsedom FKMKV," uviedla starostka Hanulíková.

Starostka vyjadrila presvedčenie, že je čas nepresadzovať riešenie silou, ale účasťou na spoločnej dohode obidvoch klubov. "Ja osobne pre dohodu a rozvoj športu v našej mestskej časti spravím všetko a zároveň týmto vyzývam obe strany, aby sa stretli a dohodli v prospech všetkých našich detí," dodala Iveta Hanulíková.