Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Knižnica A. Habovštiaka má zmodernizované regionálne oddelenie

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Okrem Fondu na podporu umenia, ktorý na realizáciu projektu prispel sumou 7000 eur, podporil modernizáciu regionálneho oddelenia aj zriaďovateľ knižnice, Žilinský samosprávny kraj.

Dolný Kubín 7. januára (TASR) - Oravská knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne rozšírila svoje služby prostredníctvom nového regionálneho oddelenia. Priestor vznikol pretvorením časti skladových priestorov na prvom poschodí historickej budovy bývalej banky s nepravidelným pôdorysom. Projekt podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. Informoval o tom Marián Karcol z oravskej knižnice.

"Architektonický návrh zdôrazňuje unikátny charakter priestoru. Prísne pravouhlé línie štandardných regálov sú zjemnené kopírovaním línií stien, čím vzniká priestor, ktorý nielenže zlepšuje podmienky na uskladnenie a prístup k fondu, ale je tiež esteticky príťažlivý," opísal Karcol.

Nové regály, vyrobené zo svetlej brezovej preglejky, podľa neho vizuálne presvetľujú a rozširujú priestor, vybavenie tiež zahŕňa komodu, ktorá spolu s regálmi vytvára jeden kompaktný celok a okrem toho, že slúži ako oddychové miesto pre návštevníkov, poskytuje tiež dodatočný úložný priestor na knižničné dokumenty. "Jednotlivé oproti sebe stojace kusy nábytku sú z estetického hľadiska prepojené stropnou konštrukciou a v kontraste s prirodzenou kresbou dreva má časť regálov ružovú povrchovú úpravu," doplnil.

Zmeny nezahŕňajú len interiérové vybavenie. "V miestnosti bola nainštalovaná nová podlaha, ktorá materiálom i farebnosťou harmonizuje s novými regálmi, steny získali novú maľovku a novej stropnej konštrukcii bolo prispôsobené aj osvetlenie miestnosti," priblížil ďalej Karcol.

Okrem Fondu na podporu umenia, ktorý na realizáciu projektu prispel sumou 7000 eur, podporil modernizáciu regionálneho oddelenia aj zriaďovateľ knižnice, Žilinský samosprávny kraj, zvyšok financovala knižnica z vlastných prostriedkov.