Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Košice chcú, aby parkovacia spoločnosť EEI odišla zo všetkých lokalít

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Mesto chce parkovanie spravovať vo vlastnej réžii.

Košice 18. júna (TASR) – Usporiadaním vzťahov s parkovacou spoločnosťou EEI sa na svojom pondelkovom rokovaní opäť zaoberali košickí mestskí poslanci. Viceprimátora Martina Petruška (Smer-SD) požiadali, aby spomínanú spoločnosť vyzval na vrátenie parkovacieho systému v celom meste a rokoval s ňou o usporiadaní vzťahov. Následne chce mesto parkovanie spravovať vo vlastnej réžii. Rokovania sa zúčastnili i viacerí nespokojní Košičania.

Podľa Petruška bolo veľa indícií rôznych inštitúcií o neplatnosti zmluvy mesta s EEI. Požiadali preto nezávislú inštitúciu, Právnickú fakultu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach, o vypracovanie analýzy, ktorá by zhodnotila pravdepodobnú platnosť alebo neplatnosť zmluvy a navrhla ďalšie právne kroky.

"Analýza bola predložená poslancom koncom minulého týždňa. Som veľmi rád, že aj na rokovaní dnešného mestského zastupiteľstva si poslanci osvojili túto analýzu a rozhodli v tom zmysle, že mesto Košice vyzve spoločnosť EEI k odovzdaniu parkovacieho systému z dôvodu, že zmluva je pravdepodobne neplatná. Vyzve spoločnosť EEI na uzatvorenie dohody o vrátení bezdôvodného obohatenia," uviedol Petruško.

Poslanci tiež schválili, aby jednotlivé požiadavky boli zrealizované do najbližšieho rokovania mestského zastupiteľstva.

V rámci usporiadania vzťahu s parkovacou spoločnosťou EEI mesto pôvodne navrhovalo, aby dostala maximálne 200.000 eur bez DPH ako kompenzáciu za predčasné skončenie prevádzkovania parkovacích miest v rezidentských lokalitách. Za technické zhodnotenie vzťahujúce sa na rezidentské lokality, ktoré táto spoločnosť zrealizovala, malo mesto zaplatiť kúpnu cenu najviac 1.110.000 eur bez DPH.

Ako povedal Petruško, to, či je zmluva mesta s EEI platná, nič nemení na tom, aby ľudia platili parkovné.

"Máme stále právny titul k tomu, aby Košičania parkovné platili. Nechcem ich vyzvať, iba im odporúčam, aby to urobili, pretože keď nie, tak sú tam nejaké legislatívne kroky," skonštatoval Petruško.

Poslanec Marcel Gibóda (nezávislý) povedal, že rozhodnutie poslancov je jednou z alternatív, ktorú prezentovala aj analýza Právnickej fakulty UPJŠ v Košiciach. "My sme preferovali súdny spor, pretože aj z histórie zo vzťahu so spoločnosťou EEI si nemyslíme, že mesto Košice sa dokáže postaviť do situácie, aby dokázalo vyrokovať pre mesto a obyvateľov ekonomicky ten najvýhodnejší variant dohody," uviedol Gibóda.

Podľa mediálnej zástupkyne spoločnosti EEI Lucie Chovanovej sa s analýzou Právnickej fakulty UPJŠ v Košiciach oboznámili. Tá však podľa jej slov hneď v úvode uvádza, že o platnosti, prípadne neplatnosti nájomnej zmluvy môže meritórne rozhodnúť len súd.

"Dôrazne odmietame akékoľvek konštatovania o tom, že spoločnosť EEI mala a mohla vedieť, že nájomná zmluva je údajne neplatná. Spôsob, akým došlo k uzatvoreniu nájomnej zmluvy s mestom Košice, nebol a nie je na Slovensku ojedinelý, pričom mnohé iné mestá postupovali rovnakým spôsobom.

Spoločnosť EEI podľa jej slov naďalej deklaruje svoj záujem dohodnúť sa s mestom Košice na mimosúdnom vyriešení vzniknutej situácie. Rovnako chce umožniť mestu Košice nadobudnúť všetky potrebné práva k ďalšiemu prevádzkovaniu parkovacieho systému.

V prípade, ak by k mimosúdnej dohode nedošlo, je spoločnosť EEI pripravená ísť do súdneho sporu s mestom Košice, pričom v snahe minimalizovať jej vznikajúcu škodu si vyhradzuje právo kedykoľvek prerušiť alebo obmedziť prevádzkovanie parkovacieho systému a to až do konečného rozhodnutia vo veci samej.

Od 1. júla 2016 sa zóna plateného parkovania v centre mesta rozšírila o desať mestských lokalít. Košickí mestskí poslanci schválili v polovici júna v tom istom roku bratislavskej spoločnosti EEI, ktorá spravuje parkovanie v centrálnej mestskej zóne, prenájom viacerých úsekov miestnych komunikácií na dočasné parkovanie motorových vozidiel. Tento krok sa stretol s vlnou nevôle, aktivisti zvolali viacero protestov a spísali petíciu za zmenu koncepcie parkovania v meste Košice.

Vo februári tohto roka poslanci uznesením požiadali vtedajšieho primátora Richarda Rašiho (Smer-SD), aby začal rokovať s parkovacou spoločnosťou EEI o uzatvorení dohody o ukončení prevádzkovania parkovacích miest v rezidentských lokalitách 1 až 10.