Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Prevádzky pre zdĺhavé práce na cintoríne zvažujú žalobu na Košice

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

S revitalizáciou vstupu na verejný cintorín za 1,64 milióna eur sa začalo v júli 2022.

Košice 7. februára (TASR) - Niekoľko majiteľov prevádzok v okolí verejného cintorína v Košiciach zvažuje podanie žaloby na mesto Košice. Podľa nich pre zdĺhavú revitalizáciu vstupu na cintorín a súvisiace obmedzenia prichádzajú o tržby. Niektoré subjekty už v dôsledku strát ukončili svoju prevádzku. Na stredajšom tlačovom brífingu o tom informoval Vladislav Stanko, majiteľ tunajšieho kvetinárstva a miestny poslanec mestskej časti Dargovských hrdinov. Požiadavka na kompenzáciu je podľa mesta absurdná.

"Skončilo pohrebníctvo, ktoré tu fungovalo roky, kamenárstvo, a ja som prevzal kvetinárstvo po pánovi, ktorý tu pôsobil, myslím, 25 rokov. To sú tri najväčšie subjekty, ktoré tu pôsobili roky. Boli nútené skončiť, lebo tržby mali oproti pôvodným nižšie o 50 percent," spresnil s tým, že kvetinárstvo počas vybraných dní vzhľadom na prebiehajúce práce zatvoril. Stanko v dôsledku poklesu zákazníkov a vysokých nákladov zvažuje aj zatvorenie počas víkendov.

Podľa vlastných slov zastupuje celkovo päť majiteľov prevádzok. Nevylúčil, že sa k nim pridajú aj ďalší nespokojní podnikatelia. Mestu plánujú zaslať predžalobnú výzvu, respektíve list. "Ak bude fungovať ako doteraz, že nebude komunikovať alebo to bude posúvať, možno dôjde aj k žalobe," dodal.

Pripomenul, že verejnosť má sťažený prístup k jednotlivým prevádzkam, ktoré sú pri hlavnom vstupe na cintorín. Vstup cez neho je pre práce obmedzený a umožnený nie je ani vjazd motorizovaných návštevníkov.

Požiadavku na kompenzáciu ušlého zisku zo strany zástupcu podnikateľov označilo mesto za absurdnú. "Je to akoby mesto od nich očakávalo, že sa po dokončení revitalizácie cintorína podelia o svoj zisk s mestom. Rekonštrukcia prebiehala v plnej prevádzke cintorína, to znamená, že nemohla mať vplyv na podnikateľskú činnosť daných subjektov," reagoval hovorca mesta Dušan Tokarčík.

Ukončenie prác bude podľa jeho slov závisieť najmä od klimatických podmienok. Následne sa môže začať proces preberania jednotlivých objektov a kolaudácie. "Je aj v záujme zhotoviteľa, aby stavbu odovzdal čo najskôr a v požadovanej kvalite, pretože mesto si za každý deň omeškania bude uplatňovať sankcie vyplývajúce zo zmluvy o dielo," spresnil.

S revitalizáciou vstupu na verejný cintorín za 1,64 milióna eur sa začalo v júli 2022. Práce mali byť pôvodne hotové vlani v júli. Termín ukončenia diela sa posunul na október 2023 a následne na január tohto roka, pričom zhotoviteľ nedodržal ani tento termín. Mesto Košice avizovalo, že voči firme bude postupovať v súlade so zmluvou.