Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Návštevníci košických múzeí so žltým narcisom majú voľný vstup

Ilustračná foto Foto: TASR/František Iván

Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach sa zapája do celoslovenskej akcie Deň narcisov 2013 už po šiestykrát.

Košice 12. apríla (TASR) – Liga proti rakovine (LPR) 12. apríla oslovuje verejnosť a ponúka im narcis ako dlhoročný symbol Dňa narcisov, pripnutím ktorého môžu ľudia či už finančne alebo morálne podporiť prospešné projekty pre onkologických pacientov, ich blízkych a verejnosť i v tomto roku.

Ako TASR informovala hovorkyňa LPR Martina Myjavcová – Slušná v meste Košiciach sa pohybuje v centre i jednotlivých mestských častiach celkovo o 990 dobrovoľníkov. „Zároveň ich je možné stretnúť i v obchodných centrách Aupark, OC Cassovia, Carrefour, malé Tesco, Kaufland – Galéria, či pri Technickom múzeu a v U.S. Steel Košice,“ dodala Myjavcová – Slušná.

Dobrovoľníci sú označení špeciálnymi prvkami

Všetci dobrovoľníci sú označení špeciálnymi identifikačnými prvkami. Z dôvodu snahy zabrániť ich prípadnému zneužitiu sú tieto každý rok odlišné. „Pre tento rok sú platné identifikačné prvky - identifikátor dobrovoľníka - žltá šnúrka na krku s nápisom Deň narcisov 2013 v spodnej časti s papierovým narcisom, na ktorom je umiestnený žltý umelohmotný narcis, označenie Dobrovoľník a číslo dobrovoľníka. Papierová pokladnička - oranžovej farby potlačená kvetom narcisu, logom Ligy proti rakovine a onačením Deň narcisov, opatrená textom - 12. apríl 2013 a slovkom Ďakujeme. Každá pokladnička bude prelepená ochrannými nálepkami bielo-modro-žltej farby s číslom účtu Dňa narcisov, číslom povolenia zbierky vydaným Ministerstvom vnútra SR plus evidenčným číslom každej jednej pokladničky. Narcisy - tretí identifikačný prvok, ktorý budú dobrovoľníci rozdávať, sú žltej farby so zeleným lístkom,“ upozornila ďalej hovorkyňa LPR.

Ilustračná foto
Foto: TASR/František Iván


Dodala, že v Tescu na Hlavnej ulici je umiestnený informačný stánok, v ktorom poradenstvo v oblasti zdravého životného štýlu i onkológie poskytujú špecialisti z Východoslovenského onkologického ústavu. Pred vedeckou knižnicou sa v čase od 16.00 h do 18.00 h uskutoční koncert s programom najmä pre mladých ľudí a rodičov.
„Každý kto prispeje do pokladničiek dobrovoľníkov a príde s pripnutým narcisom na odeve, bude mať počas dňa bezplatný vstup do všetkých múzeí v Košiciach. Vstup je zabezpečený v spolupráci s pracovníkmi Technického múzea Košice." informovala hovorkyňa.

Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach sa zapája do celoslovenskej akcie Deň narcisov 2013 už po šiestykrát . Solidaritu darcov s onkologickými pacientmi odmení v tento deň možnosťou bezplatného zápisu za čitateľa knižnice na všetkých pracoviskách služieb.

Múzeum Vojtecha Löfflera sa zapája do Iniciatívy múzeí a galérií mesta Košice voľným vstupom na výstavy so symbolickým žltým narcisom a ochutnávkou čaju.