Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Krajčí: V petržalskej nemocnici je pre chýbajúce sestry vážna situácia

Na snímke poslanec NR SR Marek Krajčí (OľaNO). Foto: TASR - Jakub Kotian

Poslanci parlamentného výboru pre zdravotníctvo si boli posvietiť na poskytovanie zdravotnej starostlivosti v reakcii na medializované problémy s chýbajúcimi sestrami a zníženie počtu operácií.

Bratislava 24. mája (TASR) - Situácia v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke je veľmi vážna až kritická, keďže v zariadení je nedostatok sestier. Po poslaneckom prieskume v tejto nemocnici to vyhlásil Marek Krajčí (OĽaNO). Poslanci parlamentného výboru pre zdravotníctvo si boli posvietiť na poskytovanie zdravotnej starostlivosti v reakcii na medializované problémy s chýbajúcimi sestrami a zníženie počtu operácií. Prieskum mal byť zameraný na dodržiavanie personálnych a prístrojových normatívov, dodržiavanie počtu nadčasov, pohotovosti a spôsobu vykazovania pracovných výkazov.

"Nemocnica nám dala dáta, ktoré sme si vyžiadali a potvrdili sa naše obavy. Je tam radikálny úbytok v úväzkoch sestier, a to na všetkých oddeleniach. Situácia si vyžaduje rýchle riešenie. Ak chceme získať nové sestry, musíme sa začať vážne baviť o ich hodnotení," povedal Krajčí s tým, že dôraz treba klásť na systémové zvyšovanie miezd. OĽaNO preto predloží do parlamentu návrh, v ktorom predbežne hovorí o zvýšení o 200 eur mesačne.

"Sme jediná krajina EÚ, kde za posledné roky počet sestier klesá. Je úplne jasné, že ich prílev nedokáže nahradiť postupný odchod. Až tretina sestier sa blíži k dôchodkovému veku, za posledných 15 rokov ich ubudlo asi 10.000," povedal. Kým podľa jeho slov v krajinách OECD má sestra plat na úrovni 110 percent priemernej mzdy, u nás je to niečo vyše 90 percent.

Poslankyňa Elena Červeňáková (OĽaNO), ktorá je zdravotnou sestrou, upozornila, že vekový priemer sestier na Slovensku je 50 až 55 rokov. "Keď táto skupina odíde do dôchodku, systém skolabuje. Už teraz je neskoro niečo podniknúť," varovala.

Hovorkyňa nemocnice Eva Kliská ešte 9. mája povedala, že zariadenie dokáže za súčasného personálneho stavu poskytovať plnohodnotnú, nepretržitú zdravotnú starostlivosť pacientom.